Per-Mathias Høgmo mener at serien i Norge starter en måned for sent. Helst skulle han sett seriefotballen rulle i begynnelsen av mars. Per-Mathias Høgmo mener at serien i Norge starter en måned for sent. Helst skulle han sett seriefotballen rulle i begynnelsen av mars. Foto: NTB scanpix

Høgmo: - Serien i Norge starter en måned for sent

— Hadde Norges langrennsløpere reist til VM i Falun uten et verdenscuprenn i beina, ville det blitt ramaskrik.

Per-Mathias Høgmo har sagt det før, men han gjentok det med tyngde fire dager før EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia: Serien i Norge starter for sent.

— Hadde Norges langrennsløpere reist til VM i Falun uten et verdenscuprenn i beina så ville det blitt ramaskrik. Jeg håper at våre hjemlige spillere på sikt får samme konkurransevilkår som de som er ute, sa Høgmo tirsdag.

— Internasjonalt blir perioden det spilles kamper bare lenger og lenger, men i Norge har sesongen krympet de siste par-tre årene. Sånn kan vi ikke ha det. Det er mulig i Norge å spille fotball året rundt, fortsatte landslagssjefen og ble utfordret på når eliteserien bør starte.

— Senest tidlig i mars.

Per-Mathias Høgmo instruerer spillerne på feltet i Marbella. Foto: NTB scanpix

Faktum er at første serierunde for de åtte hjemlige spillerne i troppen gjennomføres først rett over påske, en drøy uke etter den viktige EM-kvalifiseringskampen.De fire Molde-spillerne i troppen serieåpner 7. april. Blant dem er to av Høgmos førstevalg, keeper Ørjan Nyland og midtstopper Vegard Forren.

Forren støtter sjefen

Forren er enig med Høgmo i at serien starter for sent.

— Jeg synes det er merkelig at serien starter så sent. Landslaget spiller en viktig kamp i mars. Da er det ikke optimalt at serien starter i april. Det er synd for oss som spiller hjemme til daglig, og særlig for landslaget, sier han til NTB.

Likevel er han ikke veldig bekymret for egen form.

— Jeg føler meg i god form selv om sesongen ikke har startet. Det har vært bra med treningskamper, og jeg har spilt flere 90-minuttere. Jeg har trent hardt og godt, er bra fysisk rustet og mener at jeg skal være i stand til å bidra, sier han.

Han har hatt landskampen i tankene gjennom sesongoppkjøringen.

— Landskampen kommer først, og det er den vi har siktet mot. Det er lagt et godt løp mot kampen, for å kunne gjøre en best mulig jobb, sier han.

Utfordring

Høgmo må se i øynene at hans midtstoppere (Forren og Håvard Nordtveit) og keeper (Nyland) er blant dem med minst kamptrening, noe som kan bli en utfordring mot gode Kroatia på Maksimir stadion lørdag.

— Det er noe vi ikke får gjort noe med, men Vegard har jobbet beinhardt, og jeg synes han ser bra ut. Håvard spiller på et lag som er i veldig framgang, og når vi ser hvem han konkurrerer med så er det for så vidt forståelig at han ikke har spilt så mye. Han har vært såpass mye innpå at jeg ikke er bekymret, sier han.

Nordtveit får sine innhopp i Borussia Mönchengladbach på midtbanen, ikke stopperplass.

— Jeg skulle gjerne sett ham spille stopper til daglig, men han trener mye individuelt på det og er en av de beste på soneprinsippene, sier Høgmo. (©NTB)