Innerst inne vet nok både Martin Ødegaard og Per-Mathias Høgmo at norsk seier mot Kroatia på lørdag er lite sannsynlig. Ikke umulig, men veldig vrient, skriver Erlend Nesje. Innerst inne vet nok både Martin Ødegaard og Per-Mathias Høgmo at norsk seier mot Kroatia på lørdag er lite sannsynlig. Ikke umulig, men veldig vrient, skriver Erlend Nesje. Foto: NTB scanpix

«Innerst inne vet nok Ødegaard og Høgmo at seier mot Kroatia er lite trolig»

BLOGG: Det er godt mulig Martin Ødegaard og Norge kommer til EM. Men det er ikke i Kroatia på lørdag det store slaget står, skriver Aftenpostens Erlend Nesje.

MARBELLA (Aftenposten): — Jeg har snakket litt med Luka Modric, jeg har sagt at vi skal slå dem. Da får vi gjøre det, meldte Martin Ødegaard da Aftenposten fikk 1 minutt og 47 sekunder med Real Madrid-spilleren på fotballandslagets base i Marbella mandag ettermiddag.

Aftenpostens journalist Erlend Nesje.

Tre strake seire i EM-kvalifiseringen gjorde det svært hyggelig for landslagssjef Per-Mathias Høgmo å ta vinterferie.Norge har los på gruppefavorittene Italia og Kroatia. Høgmos menn er bare ett poeng bak og da er det naturlig at forventningene skrus opp et par knepp.

Råsterke Kroatia venter i Zagreb lørdag.

Og innerst inne vet nok både Ødegaard og Høgmo at norsk seier der er lite sannsynlig. Ikke umulig, men veldig vrient. Tro kan flytte fjell. Men dette fjellet er av det brutale slaget.

Viktigere kamper

Kroatia-Norge på Maksimir stadion lørdag klokken 18.00 er en bonuskamp mens vi venter på viktigere oppgaver.

For det er ikke i Zagreb EM-billetten skal sikres. Det er mot Aserbajdsjan (hjemme 12. juni), Bulgaria (borte 3. september) og Malta (hjemme 10. oktober) poengene skal hentes.

Med seire i de to kampene på Ullevaal og uavgjort i Bulgaria er tredjeplassen i gruppen sikret. Det sender Norge i to playoff-kamper mot andre gruppetreere i tidsrommet 12.-17. november.

Italia og Kroatia er normalt så gode at de skal seile fra de andre. Dermed er tredjeplassen det vi realistisk sett kan håpe på. Og kampen om den plassen er det veldig realistisk at Norge skal vinne. Syv poeng på kampene mot gruppens tre dårligste lag er en overkommelig oppgave.

Beholde selvtilliten

Norge reiser selvfølgelig til Zagreb for å knipe et poeng, alle fotballspillere går på banen for å vinne. Trolig får vi se et gjerrig norsk lag, som skal forsvare seg, kontre og håpe på et mål.

Og så handler det om å sitte igjen med en best mulig følelse etter kampen. At de norske spillene ikke har dummet seg ut. At de har levert en bra prestasjon, og ikke gått på et stygt tap. At de beholder selvtilliten som ble bygd opp i seirene over Bulgaria, Malta og Aserbajdsjan i høst.

Stemningen i troppen var god da de landet på spansk jord. Stefan Johansen og Anders Konradsen fortalte at de hadde fått ekstra inspirasjon av å følge El Clásico fra tribuneplass søndag.

Og det var stor oppmerksomhet rundt Martin Ødegaard. 16-åringen har ikke snakket offentlig siden han ble presentert av Real Madrid for to måneder siden. Blant annet sendte den spanske storavisen Marca en representant til Marbella for å skrive om supertalentets treningsleir med Norge.

Lærer mye av de beste

Det var kølapp og Ødegaard ga to minutter til hvert av de norske mediehusene. Blant annet sa Ødegaard at han trives i både ny klubb og ny by, at han lærer mye av å trene med de beste spillerne i verden, og at han hadde spilt kamper i Segunda B med varierende hell, noe han trodde de fleste hadde fått med seg.

— Allerede nå spekuleres det i at du skal lånes ut?

— Ja, jeg har fått med meg det. Men det har ikke akkurat vært mitt fokus. Jeg har akkurat kommet til en veldig god klubb og blitt en bedre fotballspiller.

Svarte Ødegaard. Og tok frem sitt gutteaktige smil. Som om han fortsatt bodde på gutterommet hjemme i Drammen, ikke i storbyen Madrid.

16-åringen starter ikke mot Kroatia. Både landslagssjef Høgmo og Real Madrid er enige om at ett steg av gangen skal bringe ungguttens fotballkarrière videre.

Steg har også det norske fotballandslaget tatt det siste halvåret.

Men trolig er Kroatia i Zagreb lørdag et litt for stort steg.