SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

Mens Nederland har fosset gjennom både kvalifisering og VM uten nederlag, måtte både Spania og Tyskland strekke våpen i gruppespillet. Spania tapte like godt sin åpningskamp. Defensiv trygghet og fandenivoldsk innstilling sørget for 1-0-seier for Sveits over de regjerende europamesterne.

Tyskland åpnet med en solid 4-0-seier over Australia , men de gikk på en mine mot Serbia i annen kamp. Også de tapte 0-1. Verdensmesterne pleier å gå gjennom turneringen uten tap. Kun tre ganger har et lag med tap i bagasjen fått pokalen med seg hjem. Det må til for at noen av kveldens semifinalister skal bli verdensmestere.

(Vest-) Tyskland har gjort det før

Sist et lag ble verdensmester med tap i bagasjen var i 1978. Et hjemmelag som allerede var klar for avansement tapte sin siste gruppekamp med 0-1 for Italia. Også fire år tidligere skjedde det. Arrangør Vest-Tyskland møtte sine brødre fra Øst-Tyskland i siste kamp i gruppespillet. Mannen med det fantastiske navnet Jürgen Sparwasser scoret kampens eneste mål for østtyskerne. I det andre gruppespillet var imidlertid Vest-Tyskland suverene.

Det mest kjente eksempelet av et taperlag som ble verdensmestere handler også om Vest-Tyskland. I gruppespillet i 1954 tapte Vest-Tyskland hele 3-8 for Ungarn . Ungarn ble sett på som det beste laget i verden, med spillere som Sandor Kocsis og Ferenc Puskas .

Finalen omtales bare som «miraklet i Bern» . Ungarn tok en tidlig 2-0-ledelse, men tyskerne slo tilbake. Seks minutter før full tid fullbyrdet Helmut Rahn den store snuoperasjonen da han satte inn 3-2. Dramaet var ikke over og ungarerne hadde en ball i nettet to minutter før full tid, men Puskas’ scoring ble annullert for offside.

Dermed var Vest-Tysklands første verdensmesterskap et faktum.

Ubeseirede verdensmestere

Myten om VM-vinnere er at de pleier å starte dårlig. Det er en totalt ubegrunnet påstand. To ganger har verdensmesteren startet med uavgjort. Ved de 16 andre tilfellene har seierherrene startet med seier.

I 1934 og 1938 var det ikke gruppespill. De årene måtte altså verdensmesteren – i begge tilfellene Italia – gå gjennom turneringen ubeseiret.

I tur og orden har Uruguay (1930 og 1950), Brasil (1958, 1962, 1970, 1994 og 2002), England (1966), Italia (1982 og 2006), Argentina (1986), Vest-Tyskland (1990) og Frankrike (1998) gått gjennom VM med gruppespill, uten å tape.