6. november 2009 ble en dato som forandret klubben. Tross bruk penger over en lav sko med signeringer av Matthias Andersson, Alex Valencia og Tom Nordlie klarte man ikke å unngå nedrykk. Den gang, og i årene før 2009 satset klubben på å hente unge utenlandske spillere.

Talentfulle spillere fra Costa Rica og Elfenbenkysten ble hentet uten at de klarte å sette sitt preg på laget. Denne strategien ble utfordret ettersom klubben fikk vanskeligheter med å integrere spillerne systemet. Trener Aune mener at nøkkelen til fremtidig suksess ligger i bedre kommunikasjon.

Vi må kunne kommunisere med spillerne og i dag prater alle spillerne engelsk, noe som gjør det hele mye enklere. Jeg synes vi har blitt bedre til å hente spillere som passer inn i Fredrikstad-kulturen , sier Aune til Aftenposten.

Ble hjemme

Forrige uke ble Brann for sterke i semifinalen i cupen. På søndag hadde juniorlaget til Fredrikstad muligheten til å ta seg til cupfinale, men nok en gang var det Brann som sto igjen som seiersherrer.

Grunnet den viktige kampen for A-laget mot Sarpsborg 08 ble det besluttet at Kevin Dure, Khalifa Jabbie og Etzaz Hussain, som alle holder junioralder, skulle bli hjemme.

I ettertid må man kunne si at Tom Freddy Aune og Fredrikstads sportslige apparat fikk full klaff med prioriteringen. Ungguttene tok for seg i oppgjøret mot Sarpsborg 08, og var meget sentrale da Fredrikstad tok et langt steg nærmere ny kontrakt i Eliteserien. Både Jabbie og Hussain har hatt tunge perioder i høstsesongen, men mot Sarpsborg 08 fikk duoen vist frem duellkraft og kreativitet.

Begge disse spillerne har hatt tunge perioder. Vi har brukt tid på å forklare hvorfor de ikke har startet kamper. Noen ganger er det bra for unge spillere å være i en utfordrerposisjon , mener FFK-treneren.

- Vi blir bedre

I en sesong der Fredrikstad har variert i prestasjonene mener trener Aune at laget kommer til å bli bedre til neste år.

— Vi har unge spillere som vi vil bygge laget rundt til neste år, men alt avhenger av prestasjoner. Vi kan ikke bare ha unge spillere i klubben. Det viktige er at vi har en balanse i spillergruppa fordi vi må yte større service ovenfor de unge enn de eldre. De eldre spillerne som Ramberg, Ophaug og Martinsen er utrolig viktige i det å fremme læring og ro i gruppa.

Ro var det siste som preget dagens restitusjonstrening. Celso Borges og seks andre spillere gjennomførte styrkeøvelser på vektrommet med et høyt desibelnivå.

— Den spillergruppa her mer høylytt enn hva klubben har vært med på før. Det er mange livsglade unggutter som spiller høy musikk, men det er viktig for oss å la dem være seg selv, sa en smilende Fredrikstad-trener.

Fikk rødt lys

Gårsdagens seier mot Sarpsborg 08 skapte glede, men fortsatt er klubben den eneste i Eliteserien som fikk rødt lys da Norges Fotballforbund i går la frem sin rapport om regnskapstallene første halvår. Ser man på snittalderen i gårsdagens startellever kan det tyde på en holdningsendring i klubben hva angår innkjøpspolitikk.

Vi spiller med tre 18-åringer fra start. Mads Hansen(27 år) og Amin Askar (26) er de eldste på banen. Det er en bevisst strategi fra vår side. Fredrikstad har ikke mulighet til å betale de lønningene de rutinerte og etablerte eliteseriespillerne ønsker seg , sier Aune til Aftenposten.

Dagen derpå ble preget av flere gode nyheter for Fredrikstad. De fremste kritikerne i Plankebyen vil si at kontinuitet er et fremmedord hva angår organisering av fotball, ishockey og byplanlegging. Derfor var nyheten om at klubben har skrevet en femårig sponsoravtale med Stabburet et steg i riktig retning mot den stabilitet som kreves for å etablere seg på det øverste nivået i Norge.