Norsk nivå to er kjent for å være en svært jevnspilt liga. "Alle kan slå alle" og hele ligaen "alltid" er involvert i enten opprykkjakt eller nedrykkstrid.

2015-utgaven er langt fra noe unntak. Tvert om er årets sesong jevnere enn noensinne.

Onsdag kveld viste divisjonen igjen sitt sanne jeg. Dumpekandidat Hønefoss slo kvalikkjagende Hødd 1-0 — i Ulsteinvik - og gjorde nedrykksstriden enda jevnere.

Hødd vinner mot de gode og taper mot de dårlige:

Brann går mot opprykk:

Med tre serierunder igjen kan vi dele tabellen på midten og konstatere følgende:

  • De øverste sju lagene kan rykke opp til eliteserien.

  • De ni nederste kan rykke ned til 2. divisjon.

Jevnt alle veier

— Det er jo helt vilt, sier Jørgen Klem, fotballkommentator for Tv 2, som har sett mye 1. divisjon denne sesongen.

Fra Ranheim på sjuendeplass er det bare ni poeng opp til Brann på andreplass - som gir direkte opprykk.

Tredje- til sjetteplass gir muligheten til å rykke opp via kvalifisering. Jerv ligger bare målforskjell bak Ranheim på den siste kvalifiseringsplassen.

Fra Strømmen på åttendeplass (!) skiller det seks poeng ned til sistplassen Hønefoss, og bare tre til Bærum som per nå innehar den siste nedrykksplassen.

TV 2-kommentator Jørgen Klem. Foto: NTB Scanpix

— Det blir spenning til siste slutt både i topp og i bunn. Her får man virkelig valuta for pengene enten man sitter foran tven eller er på stadion. Det er utrolig moro, sier Klem.

Ser vi på formtabellen på de siste fem kampene er det liten tvil om at Brann og Sogndal har stø kurs mot eliteserien.

Større spenning er det rundt hvem som klarer å ta den siste kvalifiseringsplassen.

— Trolig et problem

Nyopprykkede Jerv har imponert denne sesongen og ligger bare ett poeng bak Hødd. Selv om det ble tap mot Brann, er Jerv i langt bedre form enn Hødd - og det blir garantert et kjør inn til siste serierunde.

  • Se formtabellen de siste fem kampene nederst i saken.

At det blir spennende til siste serierunde er ingen tvil. Men den jevne ligaen skaper ikke bare begeistring. Norges Fotballforbund gjør nå et nytt forsøk på å revolusjonere toppfotballen i Norge, og inne i forslagene der ligger blant annet forslaget om å kutte antall lag i 1. divisjon.

— Det er trolig et problem at fire lag rykker ned fra OBOS-ligaen. Det fører kanskje til at lagene tar færre sjanser og færre yngre spillere får slippe til. Vi ønsker at OBOS-ligaen skal bli en viktig utviklingsarena for spillerne, har Bjarne Berntsen, som er satt av NFF til å lede arbeidet, sagt til Aftenposten.

— Jeg er ikke så sikker på at det er slik. Jeg synes ikke den jevne ligaen har satt noen stopper for spillerutviklingen. Det er flere lag som har sluppet til flere 16- og 17-åringer, sier Jørgen Klem.

Sluttspill i eliteserien?

Seriekomiteen leverer i løpet av denne uka sin innstilling til nytt seriesystem, så vil forbundsstyret diskutere saken videre. Bjarne Berntsen, som også er visepresident i NFF mener det er plusser og minuser med å ha en så jevn liga.

Snittalder: 27,9

— Vi har funnet en spennende form slik det er i dag, men den mest hyppige tilbakemeldingen fra klubbene er at tålmodigheten til å utvikle unge over tid er veldig begrenset når en fjerdedel kjemper om opprykk, sier Berntsen.

Berntsen hevder snittalderen på spillerne i OBOS-ligaen er 27,9 hittil i årets sesong.

Bjarne Berntsen.

— Det er altfor høyt for å kunne utdype det som en utviklingsarena. - Men vil ikke interessen dale om man fjerner disse spenningsmomentene?

— Det er ikke sikkert det er negativt for interessen med litt mer stabilitet. Det er veldig avhengig av hvilke lag som er der. Noen lag drar opp publikumssnittet veldig, og det har mye med størrelse på laget og lagets historie å gjøre, sier Berntsen.

Bryne-trener sitter trygt

I forrige uke hadde Bryne et styremøte der den sportslige situasjonen ble gjennomgått. Konklusjonen var at styret fortsatt har tro på Gaute Larsen og at det ikke var aktuelt å gjøre forandringer på trenersiden.

0-1-tapet mot Levanger i helgen har ikke fått styret til å forandre mening.

— Vi gjorde et vedtak på at vi står ut sesongen og slik kommer det også til å bli,sier styreleder i Bryne, Nils Steinsland.

— For hver kamp vi ikke vinner så øker presset. Vi må snu dette og det er på ingen måte umulig. Mot Levanger fortjente vi mer enn null poeng og vi har ikke mistet troen på at vi skal klare det. Mister vi troen har vi ingen mulighet, sier styrelederen.

Formtabellensiste fem kamper (tabellplassering i parantes)

1. Brann (2)S-S-S-U-S13 poeng
2. Sogndal (1)U-S-T-S-S10 poeng
3. Kristiansund (3)T-S-U-S-S10 poeng
4. Hønefoss (16)S-S-T-S-T9 poeng
5. Sandnes Ulf (4)T-S-S-S-T9 poeng
6. Jerv (7)T-S-T-S-S9 poeng
7. Ranheim (5)S-S-U-U-T8 poeng
8. Åsane (11)T-U-U-S-S8 poeng
9. Bærum (13)S-U-S-T-T8 poeng
10. Follo (10)S-T-T-U-S8 poeng
11. Fredrikstad (9)T-U-S-S-T7 poeng
12. Nest-Sotra (14)S-S-T-T-T6 poeng
13. Levanger (15)S-T-U-T-T4 poeng
14. Hødd (6)T-T-U-S-T4 poeng
15. Strømmen (8)T-T-T-T-S3 poeng
16. Bryne (12)T-T-T-T-S3 poeng

Formtabellen de siste 10 kampene kan du se her: