KLARE FOR EM: Graziano Pelle og Italia slo Aserbajdsjan lørdag kveld. KLARE FOR EM: Graziano Pelle og Italia slo Aserbajdsjan lørdag kveld. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

«Italia kan tuktes»

KOMMENTAR: Jeg vil ikke sette mange penger på det, men umulig er det ikke å slå Italia tirsdag kveld, skriver BTs Tore Strand.

De neste dagene fører alle veier til Roma, og Norge ankommer den italienske hovedstaden struttende av selvtillit etter 2-0-seieren mot Malta. Italia er soleklare favoritter, men sjansene er langt større for en norsk oddsbombe enn kun for et par måneder siden.

BT-kommentator Tore Strand mener Norge har mulighet til å slå Italia i Roma tirsdag.

Først og fremst fordi Norge har funnet en vinnerformel som kan tukte de fleste. Norge har fått et landslag som ikke bare har sørget for at entusiasmen er vekt til live igjen. Nå går det også an å tro på at Norge kan vinne kamper – mot de aller fleste.

Italia har ikke tapt på hjemmebane på 16 år

Dessuten møter Norge et italiensk lag som har lite annet å spille for enn æren. Men Italia taper vanligvis ikke hjemme. Mer presist har de ikke tapt en kvalifiseringskamp på eget gress siden 1999. Antonio Conte sine menn leverte dog en solid kamp da det trengtes borte mot Aserbajdsjan, og med 3-1-seieren sikret de seg EM-billett. Slik de har for vane.

Det kan gi seg utslag i fornyet selvtillit etter en litt humpete kvalifisering sett med italienske øyne. Eller det kan lure seg inn en nonsjalanse som gjør at de norske mulighetene til seier øker.

LES OGSÅ:

Norge har vokst som lag den siste tiden. Ikke minst fordi det har kommet spillere inn som har løftet Norge. Da tenker jeg på Markus Henriksen, Jo Inge Berget og Even Hovland.

Alle har gitt Norge en ekstra dimensjon fysisk sett, og de har i tillegg til løpskraft, også hatt en evne til å innordne seg i kollektivet som har gjort Norge til et bedre fotballag.

Norge har vært bunnsolide defensivyt

At Norge også er blitt mer direkte i sin stil, og har tatt mindre risiko defensivt, har bidratt til at laget tar turen til Italia med tre seirer på rad og fem kamper uten baklengs. Det er tall som gir spillerne økt tro på en triumf i Roma. Slikt som fotballag vokser seg bedre og bedre på.

Forvandlingen på det norske laget var merkbart fra første sekund på Ullevaal. Der Norge var passive og tafatte da alle forventet seier hjemme mot Aserbajdsjan i juni, gikk Høgmos menn rett i strupen på Malta.

Uredde kastet Norge seg i angrep, og det var kun et tidsspørsmål før Malta-defensiven ville slå sprekker. Den gjorde det før Alexander Tettey scoret, og både før og etter fulltrefferen var det spesielt på corner Malta hadde trøbbel.

LES OGSÅ:

Det var med andre ord litt typisk norsk måten den første scoringen kom på. Aggressivitet og fysisk duellstyrke var hovedingrediensene da Norge snudde EM-skepsis til optimisme i forrige måned.

En av dem som bidro til det var Markus Henriksen, en spiller som italienerne kaller trequartista. En spiller, gjerne med 10-tallet som Henriksen på ryggen, som opptrer i en rolle bak spissen, mest som angriper, og litt midtbanespiller.

Henriksen er svært nyttig for Norge

Henriksen er ikke den blendende spilleren, en som briljerer, men i sin rolle gir han Norge et fysisk trøkk som gjør at han kan være svært nyttig. Det var han mot Malta der han med sine mange kloke løp, sørget for at gjestene fikk en travel Ullevaal-kveld.

Forarbeidet av Henriksen før Alexander Søderlund scoret sitt aller første landslagsmål, var det klasse over. Der og da viste trønderen at han har flere offensive egenskaper i tillegg til sin velkjente løpsstyrke.

BOM: Martin Ødegaard depper etter sjansemissen som kom på hans første ballberøring i kampen mot Malta. Foto: NTB scanpix

Det siste vil det bli bruk for når Norge møter Italia. Klarer Norge å gjenskape det beste fra de tre siste oppgjørene som har gitt ni poeng, kan det bli en kamp som blir jevnere enn da Italia åpnet EM-kvalifiseringen med å slå Norge 2-0 på Ullevaal.

Pirlo står nok over oppgjøret mot Norge

I sine to siste hjemmekamper mot Malta og Bulgaria, som endte med 1-0-seirer, har ikke Italia overbevist. Andrea Pirlo spilte ikke mot Aserbajdsjan på grunn av en skade, og mye tyder på at veteranen ikke tar noen sjanser og står over oppgjøret mot Norge så lenge Italia er klar for EM. Jeg tror ikke det eventuelt svekker Italia nevneverdig, for Pirlo har slitt med formen i høst, og sto over kampen mot Bulgaria.

Antonio Conte har uansett klassespillere å velge fra til tirsdagens oppgjør. Derfor må Norge forvente seg en annen kamp enn den som mot Malta ble en grei arbeidsøkt uten at en måtte hente frem det aller ypperste. Men oppgjøret mot malteserne bekreftet at Norge har spilt sammen et mannskap som har tatt betydelige steg den siste tiden.

Norge ankommer Roma uten en eneste stjernespiller. Kollektivet Norge har imidlertid senket storheter tidligere. Med litt av de samme midlene som ga suksess på 90-tallet, har Norge manøvrert seg i en gunstig posisjon.

I Roma kan Norge skrive ny fotballhistorie. Jeg bare minner om at det tirsdag 13. oktober er 22 år på dagen siden Norge vant 3-0 i Poznan og sikret billetten til USA-VM!

Vis fakta ↓
Disse nasjonene er klare for fotball-EM 2016: