KRAKOW/BEKKESTUA: – Et meget effektivt skudd. Det er rart at ingen bruker det, sier Drammen-spiller og TV3-ekspert Kristian Kjelling.

Det er blitt fyrt av tusenvis av skudd i EM. Men noe mer enn en slags halvkringle fra Danmarks eminente Mikkel Hansen har vi ikke sett. Arild Gulden har heller ikke noen forklaring på hvorfor ikke flere har adoptert skuddet han fant opp mens han studerte i Sveits og spilte for Grasshoppers.

– En tsjekker drev med noe av det samme, men det var jeg som ble kjent for det, sier Gulden.

La oss prøve å forklare hvordan ballvirtuosen gjorde det i sine glansdager: Da landet han på venstre arm, lå vannrett med kroppen og skjøt forbi forsvaret med høyrearmen.

Gulden var på to landslag

– Men ikke spør meg om hvorfor det heter kringle. Det var det ikke jeg som fant på. På tysk kalte de det seitfallwurf. Nå er det ikke så mange som benytter det, har tidligere Lyn— og Arild-spiller Gulden registrert.

Han var et balltalent av de sjeldne, og fikk ni landskamper i fotball og 52 i håndball.

– Jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg begynte med det, men det var vel for å få en variant til å skyte en underarm på den ene siden av forsvarsspilleren. Men ikke be meg om å demonstrere det. Jeg er blitt for stiv, sier Gulden og ler.

En mester i alt

Arild Gulden opererte på den tiden da det gikk an å kombinere flere idretter. Således er han seriemester i fotball med Lyn, norgesmester i håndball med Arild og Oslomester i bandy for Ready. I tillegg ble han sveitsisk mester i håndball ni ganger med Grasshoppers, og han ble tatt ut på verdenslaget i håndball. I ishockey var han bare Lyn-spiller.

— Det er fælt at unger i dag ikke skal få lov til å kombinere flere idretter. De burde kunne holde på med forskjellige ting til de kommer opp i gutte- og junioralder. Men fotballen bestemmer, og det andre må passes inn, sier Gulden, som følger håndball-EM i Polen via TV-en. Han har selv et selsomt Polen-minne.

— Jeg var med å tape 0-9 i en fotballandskamp i Szczecin! Det var etter at vi hadde slått Skottland. Litt av en kontrast, minnes Gulden, som også har vært håndballtrener i en rekke klubber. Og han har gjort det mange ikke er forunt: Å få spille på lag med sin egen sønn, Bjørn (nå Puma-sjef i Tyskland). Det skjedde i Haslum.

Den lange karrièren tok på, og Gulden – nå bosatt på Eiksmarka – har skiftet begge hoftene og det ene kneet. Det blir ikke kringleskudd etter sånne inngrep.

Vanskelig teknisk

– Jeg er for stiv i kroppen, men Anders Røe i Haslum skyter kringle. Han er en av de få i eliteserien som behersker det, sier Erlend Mamelund.

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere bruker det. Det er meget effektivt, og jeg har hatt det i mange år. Jeg lærte det faktisk av en keeper, Anders Tvilde, da jeg spilte i Njård, forteller Røe, som bare kommer på Gøran Johannessen i Viking (var i EM-troppen før han ble skadet), Simen Strømberg i BSK og Eirik Heia Pedersen i Arendal som kan servere en kringle.

– Jeg prøvde å lære Sander Sagosen det da han var i Haslum, men han tok det ikke helt. Det gjør jo ikke så mye. Han er god på så mye annet, sier Røe.

Sagosen forteller at han har prøvd.

– Det vanskelige er å få til timingen og få nok trøkk i skuddet. Jeg trener alle typer skudd, men har ikke prøvd på kringle i det siste. Kommer det, så er det ikke planlagt.

Kjelling snart tilbake

Kristian Kjelling skal spille for Drammen når EM er over, og da kan kringleskuddet komme tilbake. Han er en av de beste i verden på det, mener Anders Røe.

– Jeg begynte å trene tidlig på det og synes det er et meget bra skudd å ha på repertoaret. Det blir en motvekt til underarmen. Ulempen er at du selger deg litt, sier Kjelling, som synes danske Lasse Boesen var en av de beste på det.

– Kringla? Jeg er opptatt av eksplosivitet, fra du tar imot ballen til du leverer skuddet. Da må det gå fort. Du har ikke tid til å legge deg ned på siden, sier assistenttrener Glenn Solberg som forklaring på at ingen etterligner Arild Gulden i EM.

Kringla er bare kake til kaffen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: