STAVANGER (Aftenbladet): Etter å ha sikret en millionavtale med energiselskapet Repsol som sponsor for ungdomstrøyen de neste to årene, har direktør Roy Hegreberg hentet inn 15,5 av de totalt 20 millioner kronene som utgjør årets budsjett. Det vil si at 2015-budsjettet er tangert, og i løpet av de neste tre månedene regner Hegreberg med at 20-tallet er nådd.

— Det er blant annet statsstøtte og mindre delsponsorer som gjenstår. Men disse er enklere å få i boks enn de store. For i motsetning til starten av dette eventyret, selger vi nå et produkt. Tidligere var Tour des Fjords bare en idé. Det er helt avgjørende slik situasjonen er for næringslivet i regionen nå er, forklarer Hegreberg.

24 lag deltar

Det er klart at 24 lag blir å finne på startstreken av årets utgave, som går fra 31. august til 4. september. Det er tre mer i fjor, og 17 av lagene er allerede klare. Hvem det er, og de nøyaktige etappebeskrivelsene, blir offentlig under et stort sykkel "kick-off" i Forum Expo i Stavanger 24. februar.

Men Hegreberg kan likevel avsløre grunnskissen for Aftenbladet. Første etappe onsdag 31. august skal gå i neste års VM-løype, med målgang på Bryggen i Bergen. Så starter andre etappe i nabofylket dagen etter, og har målgang i Odda. Tredje etappe er en Ryfylke-etappe, som starter i Hordaland, med målgang i Suldal, via den nye Sandsfjord bru. Så forflytter rytterne seg til Stavanger, som er startby for fjerde etappe, lørdag 3. september, mens målgang er i Vågen i Sandnes. Den femte og avsluttende etappen starter i Hinna Park og avsluttes i Vågen i Stavanger søndag 4. september. Etappene har en gjennomsnittlig lengde på 180 km, der den lengste er over 200 km.

Kamp for å bli start— og målby

— Det er stor rift om å bli start og målby. Det legges mye penger på bordet, og summene varierer ut fra stedenes størrelse. Stavanger betaler mest, 4,5 millioner over tre år, fulgt av Bergen og Sandnes. I tillegg til rene kroner, legges det også til rette med praktiske og teknisk bistand, som for eksempel stengning av gater. Det har vært en utfordring i Bergen, men siden byen er VM-verter neste år, var det helt nødvendig å få til en generalprøve. For oss har det også vært et trekkplaster i forhold til de store lagene og stjernene, sier Hegreberg.

Han legger til at Sogn og Fjordane er kommet på banen for å bli en del av Tour des Fjords.

— Det er godt mulig vi besøker Sogn og Fjordane i 2017. Det er allerede så stor kamp for å bli start- og målby at vi har venteliste i forhold til 2017-utgaven, opplyser rittdirektøren.

Bystrøm til Spania rundt

Hegreberg er ikke i tvil om at Alexander Kristoff også i år er blant de store favorittene. I fjor vant Storhaug-ekspressen de tre første etappene.

— Det gjør han ikke i år, den tredje etappen, med målgang i Suldal, er nok for hard for ham. Men på de øvrige har han gode sjanser, mener Hegreberg.

Sven Erik Bystrøm blir ikke å finne på startstreken for Katjusja i Tour des Fjords. Han skal i utgangspunktet debuterte i world tour-rittet Spania rundt (Vuelta).

— Jeg skulle gjerne syklet Tour des Fjords, men sjefen har siste ord. Og for meg er det bra å få debuterte i et så stort ritt som Spania rundt. Så får vi se om jeg får en så god sesong at jeg i 2017 blir aktuell for både VM i Bergen og Tour de France, sier Bystrøm til Aftenbladet.

Han og Alexander Kristoff sesongdebuterer i Qatar rundt neste uke.