Alexander Kristoff er den største stjernen, og nå saumfarer profflagene Norge etter nye talenter.

Edvald Boasson Hagen har allerede tråkket i gang sesongen på Mallorca. Alexander Kristoff sesongdebuterer neste uke i Tour of Qatar.

Snart er 12 norske sykkelproffer på herresiden i gang med 2016-sesongen. Aldri før har det vært så mange. 10 hører til på lag i den aller øverste divisjonen, to på nivå to.

"Norske lag"

Thor Hushovd jobber knallhardt med å starte et "norsk" lag i første— eller annendivisjon neste sesong. Også Team Joker, overlegne norske mestere i proffeksport, har som mål å komme seg opp på nivå to, men ikke nødvendigvis allerede neste sesong. Lykkes disse prosjektene, kommer helt sikkert mange flere nordmenn til å få sjansen.

— Ryttere som Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har vist at drømmer kan bli til realitet. Sykling er kjempepopulært nå, og det fylles på med nye talenter, sier Mads Kaggestad som selv har vært proff og nå er ekspert hos TV 2. Han tror på nok et sterkt år for norske syklister. Først og fremst for Alexander Kristoff som Kaggestad mener i år kan vinne både klassikeren Paris-Roubaix og VM, bare for å nevne noe.

— Men også flere andre vil markere seg på resultatlistene, sier eksperten.

Godt kvalifiserte

Odd Christian Eiking, Daniel Hoelgaard, Fredrik Galta og Sindre Lunke er helt nye fra i fjor. I tillegg er Vegard Stake Laengen tilbake i sirkuset etter én sesong hjemme i Norge.

— Jeg mener at de norske, som nå har tatt steget, er minst like godt kvalifisert som neoproffer fra andre land. Alle sammen har prestert internasjonalt på U23-nivå. Etter suksessen til først Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og nå Alexander Kristoff er det helt naturlig at profflagene har fått opp øynene for de norske, sier Atle Kvålsvoll.

Thor Hushovds personlige trener mener det viktigste for de unge rytterne er at de får bygge seg opp over tid, og at ikke lagene forlanger resultater umiddelbart.

— Noen lag er flinke, andre ikke. Dette er svært personavhengig. Franske FDJ, som har fått to nordmenn i stallen nå, har rykte for å ta vare på unge ryttere. Samtidig henger de litt igjen i den gamle franske tenkemåten når det gjelder treningsmetoder og kosthold. Den norske måten å kommunisere på er også annerledes enn i noen andre land. Til slutt handler det jo likevel om å prestere. Klarer du ikke det etter å ha fått noen år på deg, så er det over, forklarer Kvålsvoll.

Sterke miljøer

— Det jobbes veldig bra i mange miljøer i Norge. Vi har videregående skoler med tilrettelagt undervisning og trening. Vi har flere gode treningsmiljøer. Vi har minst tre klubber på kontinentalnivå (nivå tre) som gir síne ryttere sjanser til å konkurrere på høyt nivå internasjonalt, og dermed får proffklubbene opp øynene. Etterveksten er veldig god, sier Kvålsvoll og poengterer:

— Det har også skjedd mye rent treningsmessig. Vi har fått noen – og får stadig flere – trenere på høyt nivå. De må være like sultne og motiverte som utøverne.

PS: Norge har også et av verdens beste profflag for kvinner. Team Hitec, med seks norske på laget, er nummer syv på Det internasjonale sykkelforbundets ranking.

Hør Aftenpodden Sport: - Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller: