Arrangørene av Falun-VM måtte tåle massiv kritikk for løypeforholdene under mesterskapet, blant annet under den avsluttende femmila, da NRK-ekspert Torgeir Bjørn beskrev forholdene som «en parodi».

Det var uvanlig høye temperaturer i Falun under VM-dagene. Likevel har forholdene ført til bekymring.

I sin kommentar «I gullregnet skjuler det seg en trussel» argumenterte Bertil Valderhaug, redaktør for avissamarbeidet 100% Sport, for at klimaendringene setter skisporten i fare.

«Bortsett fra søndag og da jentene ble smurt bort under tirsdagens 10 km, har det vært mer høst og vår enn vinter i Falun. Dette er altså det samme stedet som arrangerte VM i 1993. Da var det et vinterparadis med sol og kuldegrader» skrev Valderhaug.

Guri Hetland er ikke bare VM-general for Trondheim 2021, men også Marit Bjørgens manager, og dessuten fortsatt en brukbar langrennsløper. Her avbildes hun i sammenheng med NM-stafetten, der hun gikk en etappe for Varden. Foto: Glen Musk

Mens det gikk 22 år før Falun fikk ski-VM igjen, prøver Trondheim å sikre seg vertskapet for ski-VM i 2021, noe som vil være 24 år etter Trondheim-VM i 1997.Trondheims VM-general, Guri Hetland, har merket seg snøproblemene i Falun. Den norske søknadskomiteen har for lengst begynt arbeidet med å sikre at det blir perfekte forhold under et eventuelt VM i Trondheim.

— Jeg tenker at det er bra og riktig at vi setter i gang et prosjekt for å finne ut hvordan vi kan produsere snø på en bedre og mer miljøvennlig måte i fremtiden, sier Hetland til aftenposten.no.

Samarbeider med NTNU

Det nevnte prosjektet er et samarbeid mellom Trondheim 2021, SINTEF og NTNU, som fortsatt er i startfasen.

Målet er å finne nye løsninger for å produsere og lagre snø, ikke utelukkende for et eventuelt mesterskap i Trondheim, men også for andre vintersportarrangementer på verdensbasis.

— Den ene siden er å utvikle bedre teknologi for snøproduksjon. Den andre er å bli flinkere til å ta vare på snøen. Faluns utfordring var at de ikke helt klarte å ta i bruk snøen de hadde på en optimal måte. Det handler om når man salter, og hvordan man salter, sier Hetland.

PRESIDENT: Erik Røste har store forhåpninger til snøprosjektet til NTNU, SINTEF og søknadskomiteen for Trondheim 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, håper at prosjektet kan hjelpe langrennssporten med å takle klimaendringene.— Da arbeidet med VM-søknaden startet, stilte vi oss spørsmålet «hva kan Trondheim bidra med til skifelleskapet?». Trondheim er teknologiens høyborg. Derfor var det naturlig å se på snøproduksjon og snølagring, sier Røste.

— Dette er en utfordring for skisporten, understreker skipresidenten.

Petter Nekså ved SINTEF er en av forskerne som er involvert i prosjektet. Han frykter ikke at det vil bli umulig å arrangere slike mesterskap i fremtiden.

— Å få gjennomført et stort arrangement som VM vil man alltid kunne få til. Det lar seg gjøre dersom forberedelsene er gode nok, sier Nekså.

Varmere vintre

Å finne en miljøvennlig måte å produsere snø når det er plussgrader, er et av målene for prosjektet. Dette er naturligvis en mer aktuell problemstilling etter hvert som vi får varmere og varmere vintre.

Snøen sprutet under femmila i Falun søndag. Varmegradene gjorde det svært vanskelig for løypemannskapet. Foto: REUTERS

VM-byen fra 2011, Oslo, har for eksempel opplevd en svært mild vinter i år, opplyser Dagrun Vikhamar ved metereologisk institutt.— Middeltemperaturen for både januar og februar i Oslo har vært relativ høy, rundt 4 grader over normalen for begge måneder, sier Vikhamar.

Slike varme vintre er dårlig nytt for langrennsporten og det internasjonale skiforbundet (FIS).

Det er imidlertid fortsatt høyst usikkert om det blir ski-VM i Trondheim i 2021. Tyske Oberstdorf er også en kandidat til å arrangere mesterskapet, noe som kan medføre at Trondheim må vente til 2023.