Skiløypene— og forholdene under Falun-VM har blitt grundig diskutert både under og etter mesterskapet. For eksempel fikk det norske laget store smøreproblemer da Charlotte Kalla i tett snøvær tok sin gullmedalje på jentenes ti-kilometer.

Kombinertutøverne måtte gå store deler av sine konkurranser i løyper med det som av noen ble kalt «slush»-snø. Ellers så området rundt Lugnet skistadion i Falun ut omtrent som vi har blitt vant til etter noen sesonger med svært lite snø i Europa.

— I Falun har vi sett skiløpere på kunstnø og publikum på bar bakke i grønn skog utenfor løypa, skrev redaktør i sportssamarbeidet 100% Sport, Bertil Valderhaug, i en kommentar fra VM-byen.

Bekymret Ulvang

Vegard Ulvang er leder for langrennskomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Den tidligere langrennshelten er en av dem innad i skimiljøet som har uttrykt bekymring over klimaendringene.

— Vi må forholde oss til det forskerne sier om de ulike scenariene fremover, og det ser ikke pent ut. Det er ikke mye FIS kan gjøre annet enn å tilpasse seg. I min komité har vi allerede begynt å tilpasse terminlisten til et nytt klima, sier Ulvang til adressa.no.

Han henviser til målinger som forteller at man opplevde tidenes varmeste februar i Falun i år.

— Blir det verre forhold enn det var i år, vil det bli vanskelig å arrangere mesterskap i fremtiden, slår Ulvang fast.

Presidenten i FIS, sveitsiske Gian-Franco Kasper, deler ikke nødvendigvis Ulvangs bekymringer.

— Det kan være et problem, det kan ikke være et problem. For to år siden, i Val di Fiemme, sa vi at det var for kaldt. Det går opp og ned. Men jeg skjønner at forholdene har vært et problem for Norge, når det kommer til smøringen. Men temperaturene forandrer seg, sier Kasper til aftenposten.no.

FIS-TOPP: President Gian-Franco Kasper fra en pressekonferanse under Falun-VM. Foto: REUTERS/Fredrik Sandberg/TT/NTB scanpix

— Har FIS planlagt tiltak for å takle klimaendringene? - Uansett hvordan det endrer seg, vil vi takle konsekvensene. Dersom temperaturene går opp, er det ikke noe vi kan gjøre, det er naturlig, mener sveitseren.

- Kan klimaendringene ødelegge skisporten som global idrett?

— Det kan skje. Men jeg tror ikke du eller jeg noensinne vil se det, men kanskje om 200 år. Frem til nå har det vært for kaldt, sier 71-åringen.

Kasper åpner ikke for endringer i neste sesongs program på det nåværende tidspunkt.

— Ikke for øyeblikket. Vi endret på programmet for alpint for ti år siden. Dersom ting endrer seg, vil vi gjøre forandringer umiddelbart, slår han fast.

Forsker: — Klimafornektende

Hans Olav Hygen er klimaforsker ved meteorologisk institutt i Oslo. Han mener FIS-presidenten bommer totalt i sine resonnementer.

— Dette er klassiske klimafornekterargumenter. Det er en del som påstår at de svingningene vi ser i været er naturlige. Men i tillegg store svingninger, ser vi en klar global oppvarmingstrend. Det er nå udiskutabelt at mennesket påvirker denne trenden, sier Hygen til adressa.no.

— Hvis vi legger det til forutsetning, og vi ikke foretar vesentlige endringer i vårt energiforbruk, vil denne utviklingen bare fortsette, sier klimaforskeren.

KLIMAFORSKER: Hans Olav Hygen, seksjonsleder for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt. Foto: Bård Gudim

Han skisserer et scenario som ligner på det vi så i Falun i store deler av VM, med en smal stripe kunstsnø over grå jorder og mellom grønne trær.— Det blir varmere, noe som gir dårligere skiforhold. Jeg tror vi er på vei inn i en fremtid der skisporten får det stadig tøffere, sier Hygen.

Forskeren har selv pratet mye med Ulvang om klimautfordringene skisporten står overfor. De to er helt på samme linje.

— Vi ser samme utvikling om det er i Norge eller resten av Europa. Vinteren blir forkortet i begge ender, og sesongen må bli kortere og mer intens. Toppidretten må belage seg på at det noen ganger vil være kunstsnø og andre ganger natursnø. Det gir også smøremessige utfordringer, sier Hygen.

— Det var helt på grensen i Falun, med svært lite natursnø rundt løypen, kunstsnø og varmegrader. Det var krevende å arrangere under slike forhold, slår Ulvang fast.

— Vi vil løpe etter snøen

Klimaforskeren er lite overrasket over FIS-president Kaspers synspunkter.

— Det er dessverre ikke interesse av å vedkjenne at dette er et problem. Man vil helst ha «business as usual» så lenge som mulig. Trekkene i utviklingen har nok ikke sunket inn hos alle, mener han.

Hygen ser for seg at idretten på toppnivå vil overleve, ved produksjon- og lagring av kunstsnø, men at det er bredden - og dermed barn og unge - som virkelig vil merke klimaendringene på kroppen.

— Varmere vintre går utover nærskiforholdene, og ungdommen vil bli rammet, sier han.

BEKYMRET: Den tidligere toppløperen Vegard Ulvang.

Det er en bekymring Vegard Ulvang deler. Spesielt for mulighetene neste generasjon vil ha til å få utfolde seg på ski.— Vi er inne i en veldig positiv bølge nå hvor skigåing er mer populært enn noensinne. Ski er en del av folkesjela, og i fremtiden tror jeg vi vil løpe etter snøen, sier han.

— Det blir mindre snø der vi går til hverdags. Jeg håper på noen gode vintre i min levetid, men mine barn vil få det helt annerledes. Noen år frem i tid kan vi ikke stole på at vinteren kommer, sier Ulvang.