– Alle har hatt fin utvikling i de klubbene hvor de har vært. Nå føler de at de er klare for neste steg, og de er på vei i utviklingen. Det er bra for landslaget at så mange kommer ut i enda bedre ligaer, sier landslagstrener Christian Berge.

Espen Lie Hansen er en av dem som flytter på seg. Denne sesongen har han spilt under tidligere landslagstrener Robert Hedin i østerrikske Bregenz. Kommende sesong blir det HC Midtjylland.

– Den danske ligaen er helt klart bedre enn den østerrikske, så dette blir et hakk opp for meg. Jeg gleder meg til dette, sier venstrebacken og ankomstspesialisten.

På fritiden trenger han ikke å snakke dansk for å bli forstått. Midtjylland overtar Aalborgs posisjon som «norskeklubben» i Danmark og forsyner seg også med to Fyllingen-spillere, venstreback Eivind Tangen og keeper Lars Eggen Rismark. I tillegg skal Haldens danske Rasmus Carlsen hjem til moderlandet – og velger Midtjylland han også.

Sagosen i vinden

Mest i vinden på overgangsmarkedet er Sander Sagosen. Han kan velge og vrake i tilbud, men har fortsatt ett år igjen av kontrakten med Aalborg.

– Jeg vet ikke hva som skjer, jeg må forholde meg til kontrakten, sier trønderen, som har en islandsk agent og pappa Erlend som jobber for en best mulig fremtid for den norske playmakeren.

– Både den tyske og franske ligaen er bedre enn den danske, og det er ikke til å stikke under stol at målet mitt er å ta steget til en bedre liga, fortsetter 20-åringen, som blir en nøkkelspiller når Norge skal møte Slovenia i to play off kamper for VM, i Celje lørdag og i Stavanger onsdag 15. Noen har spådd at Sagosen havner i Paris sammen med superstjernene Mikkel Hansen og Nikola Karabatic. Kjæresten, Hanna Bredal Oftedal, spiller i den franske hovedstaden.

Tre nye i Bundesliga

Det største spranget tar kanskje Magnus Gullerud, Kristian Bjørnsen og Christian O’Sullivan. De går fra nordisk til tysk – verdens jevneste serie.

Etter å ha blitt seriemestere med svenske Kristianstad går Bjørnsen til Wetzlar og O’Sullivan til Magdeburg.

– Disse får også en løft i karrièren. Kristianstad er det klart beste laget i Sverige, men ellers er det litt ujevnt. Nå får de tøffe matcher nesten hele tiden.

– Keeper Torbjørn Bergerud bytter fra Sverige til Danmark, er det et hakk opp?

– Ja, med den klubben har går til vil jeg si det. Mange vil nok krangle litt om den danske ligaen er bedre enn den svenske, men den er nok litt jevnere, sier Christian Berge.

Men først og fremst handler det om å komme seg til VM i Frankrike i januar.

Klubb-byttene

Disse åtte landslagsspiller bytter klubb før kommende sesong:

Torbjørn Bergerud fra Lugi til Team Tvis Holstebro

Kristian Bjørnsen fra Kristianstad til Wetzlar

Magnus Gullerud fra Sønderjyske til Minden

Espen Lie Hansen fra Bregenz til HC Midtjylland

Gøran Johannessen fra Viking til GOG Svendborg

Magnus Jøndal fra Arendal til GOG Svendborg

Thomas Kristensen fra Göppingen. Ny klubb ikke klar.

Christian O’Sullivan fra Kristianstad til Magdeburg

Sander Sagosen? Avventer.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: