Sarpsborg: Denne helgen deltar han i NM i roing i Sarpsborg. På Tunevannet ble Borch norgesmester sammen med Olaf Tufte, Jesper Rørvig og Bjørn-Jostein Singstad lørdag. De kom i mål ni sekunder foran Christiana Roklubb, mens Norske Studenters Roklub endte med bronsen.

Søndag fulgte Borch og Tufte opp med et nytt gull, denne gangen i dobbeltsculler. Seiersmarginen var på hele 20 sekunder ned til Tønsberg på andreplass.

Det er cirka en måned siden han rodde inn til bronse i Rio. Etter lekene fryktet Borch at han hadde pådratt seg det mye omtalte zikaviruset. Han vet ennå ikke om det er tilfelle.

— Jeg ble kjempesyk etter OL, sier 26-åringen, som kom hjem fra Rio med bronsemedalje og en kropp som ikke føltes bra.

— Jeg må dra til legen for å få tatt prøver, slik at de kan bli analysert. Jeg ble stukket 60–70 ganger av zikamyggen, sier han.

Mange OL-deltagere var på forhånd redd for å bli rammet av sykdommen som kan komme via myggbitt. Flere sto over OL-deltagelse på grunn av dette.

Horten Roklubb stilte i dobbeltfirer i NM - og vant gull. Kjetil Borch og Olaf Tufte fikk plass der, selvsagt. Foto: STEIN J. BJØRGE.

Barn rammet hardt

Zikaviruset kan føre til alvorlige hjerneskader hos barn, som igjen fører til at hodet til nyfødte blir deformert. Før sommer-OL ble gravide advart mot å dra til Brasil. Voksne kan også få sykdommen, og ubehag med den.

— Jeg ble kjempesyk dagen vi skulle reise fra Rio. Jeg fikk skikkelig influensasymptomer, og har i ettertid sett at jeg hadde mange av de symptomene som man snakker om, legger Borch til.

Han badet siste dagen i Rio, og det var kaldt. I flyet var det aircondition, og han kjente seg uvel i kroppen. Magen kom i ulage.

— Men hvorfor gikk du ikke til legen med det samme etter hjemkomsten?

— Jeg ble frisk etter hvert, og tenkte at det ikke var så farlig. Jeg skal ikke ha noe barn med det første.

Han angrer seg. Det hadde vært greit å få sjekket opp systemet.

Avslutter sesongen i USA

NM-deltagelse for Horten roklubb er bestandig stas, men nå skal Borch i en periode gå egne veier.

Han drar til USA 11. oktober. Dit er nordmannen i Philadelphia invitert til å ro en sprintregatta over 750 meter mot verdens beste singelscullere, blant dem Mahé Drysdale, som i så mange år var konkurrenten til Olaf Tufte.

— Målet er å prestere der, i et løp jeg har vunnet to ganger tidligere. Jeg ble invitert som forsvarer, sier vestfoldingen.

Han ønsker å ro denne båttypen kommende sesong, men utelukker på ingen måte at det kan bli dobbeltsculler mot et nytt OL.

— Vi så hva vi klarte i løpet av bare fire-fem måneder, sier Borch, og sikter til samarbeidet med klubbkameraten fra Horten.

Før det hadde Borch blitt verdensmester med Nils Jakob Hoff i 2013, men det tekniske samarbeidet fungerte dårlig etter hvert, og dermed ble det Borch og Tufte i samme båt.

— Med tanke på det som skal skje videre gjør jeg det som forbundet sier, kommer det fra 26-åringen. Neste år er det VM i USA.

Håper på kontrakt

Etter NM skal landslagstrener Johan Flodin ta en skikkelig prat med roerne. Svensken har selv ikke undertegnet noen ny kontrakt, men som forbundets generalsekretær Tine Bjonge sier:

— Vi er i hard konkurranse, men jeg er forsiktig optimist. Vi møter Johan til uken. Nå er han på ferie.

Olaf Tufte mener at svensken er alfa og omega, i alle fall for hans videre satsing.

— Johan betyr utrolig mye for rosporten i Norge, mener veteranen.

En ekte fotballegende gjester studio. Vi snakker om Rooneys fall, kvinnelandslagets fremtid og en 19 år lang karriere. Hør nyeste utgave av Aftenpodden Sport: