I dag kan Dustin Johnson sikre seg en årslønn på 165 millioner kroner. Vel å merke før sponsoravtalene er regnet inn.

FedEx Cup heter den store, feite grisen som ble introdusert i 2007 for at golfen skulle få oppmerksomhet også etter at den siste majorturneringen var spilt.

Hvordan får man oppmerksomhet i USA? Gjennom penger, selvfølgelig. Søndag kveld skal 30 golfspillere fordele 280 millioner kroner i bonus, men det er førstepremien alle snakker om: 81 millioner norske kroner. Det er den største bonusen som utbetales til en enkeltutøver innen noen idrett. Jo da, golfen visste hvordan å få oppmerksomhet.

  • **Har du lest denne?

(for abonnenter)**

Johnson kjenner presset

Dustin Johnson er årets navn i herregolfen. Han leder PGA-touren med 73 millioner kroner innspilt i år. Vinner han helgens Players Championship, hvor altså FedEx Cup avgjøres, får han 11 millioner for seieren – og så 10 millioner dollar, 81 millioner kroner, for FedEx-seieren. Totalt 165 millioner.

Amerikaneren hadde halvannen hånd på koden til hvelvet drøyt halvveis på den nest siste runden lørdag. Da ledet han med tre slag på nestemann. Men etter å ha spilt 57 hull på rad uten en dobbeltbogey, sprakk Johnson på det 17. hullet. Og med bogey både på det 13. og 14. hullet, sørget Johnson for å bringe spenningen opp på toppnivå igjen.

Alle kunne vinne

Players Championship er forbeholdt verdens 30 beste spillere, og på grunn av raus poengutdeling i finalen, kunne faktisk samtlige 30 i teorien vinne FedEx Cup da den startet torsdag.

For Dustin Johnsen, Patrick Reed, Adam Scott, Jason Day og Paul Casey ville de 81 millionene ligge trygt i kakeboksen ved seier. For de andre var det litt mer dersom, hvis – blant dem Rory McIlroy.

McIlroy har spilt strålende på East Lake i Atlanta – helt til han har kommet til puttingen. Lørdag fikk han brukbar dreis på den delen også og leverte en 66-runde. Det brakte ham opp på delt tredjeplass – bare to slag bak Johnson og Kevin Chappell. Dette igjen betyr at nordiren vinner FedEx hvis Johnson blir delt toer eller dårligere. Blir Johnson toer alene, vinner han.

— Jeg må tenke på mitt eget spill og være like bra, eller enda bedre søndag. Og så må jeg håpe at noen deler med «DJ» (Johnson). Egentlig har «DJ» spilt best i år, og han fortjener å vinne FedEx, sa McIlroy i intervjusonen etter runden.

Har fått skjelven?

Johnson og Chappell går ut i lederballen søndag, mens McIlroy og Ryan More går ut i ballen foran med to slag å ta inn. Bak dem følger Hideki Matsuyama tre bak og Jason Dufner fire bak. Japaneren var på vei til delt ledelse før en trippelbogey på det 17. hullet ødela mye.

Dustin Johnson har spilt som en maskin i tre dager - helt til han surret litt mot slutten av tredjerunden. Begynte han å kjenne presset? Golftoppene er vant til store penger, men 81 millioner i bonus utleveres bare en gang i året.

Vi nevnte damenes Europatour innledningsvis. Der er turneringstilbudet blitt så dårlig at de beste norske jentene vil prøve å kvale til LPGA-touren neste sesong.

Det er i USA de store pengene er.

En ekte fotballegende gjester studio. Vi snakker om Rooneys fall, kvinnelandslagets fremtid og en 19 år lang karriere. Hør nyeste utgave av Aftenpodden Sport: