De fleste ungdommer som begynner med idrett her i landet, kommer imidlertid aldri så langt at de kjemper om gull og heder. Heller ikke i et kretsmesterskap.

For norsk idrett blir dette store arrangementet, det største siden OL på Lillehammer i 1994, sett på som den viktigste grunnen til å få ekstra oppmerksomhet for ungdomsidretten. NIF kaller det selv et ungdomsløft, som startet i 2012 og skal pågå i ti år fremover. 75 unge, norske utøvere får tirsdag også vite om de er tatt ut til lekene på hjemmebane.

Men selv om det finnes mange unge som driver med idrett, er frafallet stort. 85 prosent av alle barn er innom idretten. Som 13-åringer er 60 prosent der fortsatt, men så starter det store frafallet.

Halvparten forsvinner ved 18

- Når tenåringene blir rundt 18 år gamle, er det bare igjen halvparten av dem som var der fem år tidligere, sier Mads Andreassen, leder for aktivitetsutvikling i Norges idrettsforbund.

Undersøkelser NIF har gjort for å finne ut årsaken, peker på at problemet er sammensatt.

De ytre årsakene handler om at ungdom vil satse mer på skole, de flytter eller får andre interesser.

- De indre årsakene handler om at de blir skadet, går lei aktiviteten, at klubbene ikke har tilbud som tenåringene synes er morsomme nok, eller passer for dem, at treneren ikke er god nok og at ungdommene ikke blir sett, opplyser Andreassen til Aftenposten.

Han fremhever imidlertid dette som noe av det viktigste: For mye konkurransefokus.

Den gode nyheten er at det kan klubber gjøre noe med, hvis de vil.

Dårlige treningstider og trenere

- Problemet i idretten er at de som ikke vil trene fem ganger i uken har få eller ingen tilbud. Noen ønsker kanskje bare å trene én gang i uken for å være med i miljøet. Det er veldig viktig å kunne gi denne gjengen et godt tilbud, først og fremst for ungdommenes egen del, men like viktig for idretten. I denne gjengen kan også mange av fremtidens ledere, trenere og frivillige befinne seg, sier Andreassen.

Kunstløper Anniken Steen. Fakkelen kommer innom hennes hjemsted Hamar 11. februar. Foto: Cathrine Dokken/Lillehammer 2016

Han forteller at norsk idrett gjennom sitt Ungdomsløft, som ble startet i 2012, ønsker å få med klubbene for å legge til etter for denne gruppen, som kan bli viktige bidragsytere i idretten, som frivillige, trenere og ledere.Det er her ungdoms-OL, som startet med en fakkelstafett i Alta i går, som skal innom alle de 19 fylkene, kommer inn. Stafetten ender opp på åpningsseremonien i Lysgårdsbakken 12. februar, på dagen 22 år etter at lekene i 1994 ble åpnet samme sted.

Det er ventet at nærmere 20.000 ungdommer tar del i Fakkelturneen.

- Men hvordan skal et ungdoms-OL, som er for eliten i sine idretter, kunne bidra til at unge uten slike ambisjoner fortsetter på sitt nivå?

- For oss handler Ungdoms-OL like mye om å utvikle neste generasjon frivillige som fremtidens toppidrettsutøvere. Kampanjen Årets ildsjel identifiserte 400 unge ildsjeler fra hele Norge. Frivillige ungdommer som utgjør en forskjell i sine lokalmiljøer. Nå skal vi gi 19 av dem fortjent heder og lære av deres historie, forteller administrerende direktør i Lillehammer 2016, Tomas Holmestad.

Han er stolt over at i Ungdoms-OL vil 56 prosent av de 3000 frivillige være yngre enn 30 år, og at norsk idrett her får en viktig base i årene som kommer.

(krever innlogging)

Alle kan bli ildsjeler

Magne Vikøren, kommunikasjonsdirektør Ungdoms-OL, utdyper:

- Vi ønsker å vise at idretten har rom for mer enn utøvere. Alle kan ikke ta OL— og VM-gull, eller medalje i klubbmesterskapet, for den sakens skyld, men alle har potensial til å bli en ildsjel. Den dagen 14-15-16-åringene faller ut av idretten og mister gnisten, håper vi at de fortsatt kan være i den store idrettsfamilien og gjøre noe for flokken sin.

(krever innlogging)

Traineeprogram

Mads Andreassen forteller at 200 unge ledere har vært gjennom et traineeprogram til ungdoms-OL. Dessuten jobbes det med klubbene, for at de unge som er i gruppen for å falle fra, kan få et mer variert og differensiert tilbud.

- Klubbene må gi disse valgene i hverdagen, snakke med ungdommen og spørre hva slags aktivitet de vil ha og være med på. Mange klubber er flinke til det, men vi trenger at alle blir flinkere.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her: