Ilden ble tent i Hellas tirsdag. Onsdag skal idrettspresident Tom Tvedt overrekke ilden til stortingspresident Olemic Thommessen på en markering utenfor Stortinget.

— Et enstemmig storting bidro til at Ungdoms–OL 2016 ble en realitet. Derfor har Stortinget takket ja til å huse ilden som er det fremste symbolet for den olympiske idé. Vi skal passe godt på den så lenge den er gjest i parlamentet, sier Thommessen til Stortinget.no.

Verdensmester på plass

Bryteren Grace Bullen, som drømmer om medalje i Rio-OL, fikk være med på tenningen av ilden til ungdoms-OL på Lillehammer.

— Et stort øyeblikk, et øyeblikk jeg vil huske for alltid, sier Grace Bullen, sier 18-åringen, som var med i Athen, byen der alt startet.

For tredje gang skal ilden til Norge. Forrige gang, under OL på Lillehammer, var ikke engang Bullen født. Jenta som opprinnelig kommer fra Eritrea, bor i dag i Fredrikstad. En av årsakene til at hun ble valgt til å ta imot ilden, var at hun under sommer-OL for ungdom i 2014 tok Norges eneste gullmedalje, da i fristil 60 kg.

Tidligere olympisk langrennsmester Vegard Ulvang var også til stede under markeringen og er blant dem som skal bringe ilden til Norge.

— Det var en utrolig flott seremoni, dette var en opplevelse å være med på. De olympiske verdier går aldri ut på dato, sier Ulvang rett etter seremonien.

Tent av solens stråler

Et parabolspeil fanget solens stråler og tente ilden på historiske Panathenaic Stadium, i Athen – arenaen hvor de første moderne olympiske leker ble arrangert i 1896. Onsdag er ilden på plass i Norge – hvor den skal befinne seg på Stortinget frem til Idrettsgallaen 9. januar. Deretter skal ilden på en Fakkelturne landet rundt – før H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra tenner OL-ilden i Lysgårdsbakkene under åpningsseremonien.

Ungdoms-OL går i Norge fra 12. februar og nesten 14 dager fremover. For Norge var det ment som en oppvarming til OL 2022, men slik skulle det ikke gå.

Politikerne og et flertall av det norske folk ønsket ikke disse lekene, og dermed ble ungdoms-OL beholdningen. Men slik det jobbes på Lillehammer i dag, blir det en stormønstring. Og som Ulvang, nå leder av langrennskomiteen i FIS, sier:

— OL-ilden symboliserer verdien av å bringe folk fra hele verden sammen til fredelig kappestrid og konkurranser. Det å samle folk fra ulike kulturer under idrettens fane har jeg veldig tro på og kanskje er det viktigere enn noen gang, med tanke på all krig i verden vi daglig er vitner til.

Flere i reisefølget

Ulvang var plukket ut til å bringe ilden hjem til Norge sammen med et ungdommelig reisefølge. Foruten Bullen var det Ola Søbye (18) og Runa Møller Tangstad (17). Søbye og Tangstad er unge ledere; deltakere i et lederprogram for ungdom på veien til Lillehammer2016. De skal begge være frivillige under lekene.

Etter at ilden var tent fikk Bullen og Tangstad det ærefulle oppdraget med å løpe med ilden inne på stadion. Seremonien ble direktesendt på gresk tv.

I en pressemelding heter det:

— At Runa og jeg fikk løpe med ilden viser at vi unge også kan være med på å vise vei i idretten. Forhåpentligvis kan det inspirere andre til å satse eller fortsette i idretten, uansett om det er som utøver eller gjennom andre verv. Idretten skaper et unikt bånd og engasjement mellom mennesker og det ønsker jeg at flere unge kan være med på å oppleve, forteller Bullen.

PS. Onsdag 2. desember kl. 17.45 kan ilden ses på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.