Ledelsen i Fotball-Europa vil reformere FIFA. Men det vil ta tid å komme frem til hvordan dette skal gjøres.

Etter fredagens gjenvalg av Sepp Blatter som president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFIA), kom konfrontasjonsstrategiene raskt på bordet.

  • England ville jobbe for en boikott av VM i Russland 2018. * Lederen av det nederlandske fotballforbundet foreslo at UEFA skal arrangere EM annethvert år og invitere noen store fotballand fra utenfor UEFA.

  • Flere ledere snakket om å trekke nasjonale forbund ut av FIFA.

Urealistiske krav

Nå setter stadig flere spørsmålstegn med realismen i disse kravene. Anonyme kilder høyt oppe i den europeiske fotballfamilien sier til Aftenposten at de vurderer utspillene som totalt urealistiske.

— Dersom vi ikke når frem, utelukker jeg fremdeles ingenting, svarer den norske fotballpresidenten Yngve Hallén tre dager etter valgnederlaget.

En faktor som taler mot en UEFA-boikott av neste VM er at mesterskapet arrangeres i Russland, som også er UEFA-medlem.

— Der er du inne på en viktig problemstilling. De er en del av UEFA-familien, og de europeiske representantene som stemte for Blatter er også representert i salen når UEFA skal stemme over veien videre, sier Yngve Hallén.

Må vente til september

Akkurat hvilke krav Blatters motstandere kommer til å stille, må vi nok vente flere måneder på å få høre. Det skal være UEFA-møter i forbindelse med finalen i Champions League i Berlin kommende lørdag, men Hallén avkrefter at det vil komme noe konkret derfra.

— Det er mest sannsynlig at kravene vil bli presentert først etter møtet i UEFAs eksekutivkomité i Malta i september, forklarer han.

Han skal selv ikke til Berlin kommende helg, og det skal blant annet heller ikke den svenske fotballpresidenten.

— Det foregår andre ting i verden også, påpeker Hallén som skal på Idrettstinget i Trondheim. Hans svenske kollega drar til fotball-VM for kvinner i Canada.

Flere ledende land i UEFA stemte for gjenvalg av Sepp Blatter, deriblant Spania, Frankrike og Russland. Med andre ord kan det bli en slitsom oppgave å få et samlet UEFA til å stå bak kravene.

— Det er vanskelig å få enighet i en organisasjon med 54 medlemsland. Men for UEFA betyr dette bedret dynamikk. Det skaper igjen en litt lavere guard overfor resten av verden, mener NFF-presidenten.

- Hvilke konkrete krav tror du vil komme?

— Vi må sikre større åpenhet, Garcia-rapporten må fremlegges, og vi må få en tydeligere arbeidsdeling president/styre/administrasjon. Bare for å nevne noe.

Ut med gamle menn

Den tidligere fotballpresidenten Per Ravn Omdal mener UEFA i tillegg må gå inn for aldersgrenser i FIFA-ledelsen.

— Når folk blir for lenge i rollen sin, blir man mer opptatt av egne ting og egne privilegier i stedet for å være opptatt av det du skal være opptatt av: hvordan organisasjonen skal drives best mulig fremover. Vi må få vekk den selvforherligende gammelmannskulturen, sier Ravn Omdal, som selv har kjempet mot Sepp Blatters regime helt siden 1998 da sveitseren ble valgt.

- Har du tro på konfrontasjonene, som flere medlemsland i UEFA truer med, dersom man ikke når frem med kravene til endring?

— Det vil jeg ikke ta stilling til. Men man må gjøre mange dyptgripende endringer. Det var 73 som stemte mot Blatter i avstemningen, det er de som må begynne. Det vil helt sikkert ta tid, men vi må få frem en ny generasjon som tenker helt annerledes, sier Per Ravn Omdal som kaller det "en uheldig situasjon" at store europeiske nasjoner stemte for sveitseren.

- Kan splitte UEFA

Aftenposten har også snakket med flere europeiske aviskommentatorer om muligheten for at konflikten skal ende opp med en VM-boikott.

Vi lar Simon Bank i svenske Aftonbladet være talsmann for det som er den gjennomgående reaksjonen:

— Jeg har veldig vanskelig for å se at UEFA kan ta noen konfrontasjonslinje. Det kan splitte UEFA med tanke på at store nasjoner som Frankrike, Spania og Russland stemte for Blatter. Dessuten vil jo spillerne selv gjerne spille i VM. Man må heller jobbe for å forandre systemene slik man har sett i IOC (den internasjonale olympiske komité). Med tanke på åpenhet, demokrati osv.

Karen Espelund som sitter i UEFAs eksekutivkomité, var etter valget glad for at det var en del kritiske røster til Blatter-regimet også i andre deler av verden. En rekke søramerikanske land stemte på prins Ali, det samme gjorde store land som Australia, USA og Canada.

— Vi må søke en bredere allianse med dem som har markert samme holdning som UEFA. Hvilke sanksjoner det kan bli snakk om må vi tenke oss litt om på. Vi har et veldig godt forhold til ledelsen i CONMEBOL (Det søramerikanske fotballforbundet). Det har allerede vært noen samtaler om fortvilelsen etter valget, sier Espelund.