Flere europeiske fotballedere var i harnisk etter at Sepp Blatter (79) ble gjenvalgt som FIFA-president på fredag.

Dagen før hadde presidenten i det europeiske fotballforbundet (UEFA), Michel Platini, tryglet Blatter om å trekke seg. Han uttalte også at han trodde det var realistisk at 45-46 UEFA-land ville stemme på motkandidaten Prins Ali.

Den britiske storavisen Daily Mail skrev imidlertid søndag at UEFA var langt fra samlet i presidentvalget. En kilde tett på Prins Ali skal ha fortalt avisen at motkandidatens team tror «så mange som 18 europeiske forbund kan ha stemt på Blatter».

Stemmer det antallet, har Platini altså fullstendig feilberegnet støtten blant egne rekker.

En «FIFA-insider» har fortalt den britiske avisen at noen av landene som stemte på Blatter er Tyrkia, Kypros, Frankrike, Spania, Russland og Finland.

Balkan-rykter

Det finske forbundet uttalte før valget at deres stemme ville gå til Prins Ali, og har senere uttalt at informasjonen i Daily Mail-artikkelen ikke stemmer.

Spanias forbundspresident Ángel María Villar er en god venn av Blatter. Russlands president Vladimir Putin har vært klar i sin støtte til Blatter, noe som muligens gjør det vanskelig for det russiske fotballforbundet å stemme på en annen kandidat.

I tillegg til å nevne de seks europeiske landene, skriver Daily Mail at «Russlands allierte i Øst-Europa» også stemte på Blatter. I timene før valget verserte rykter om at Blatter blant annet hadde støtte fra Balkan-landene.

— Brasil og Ecuador brøt søramerikansk pakt

Prins Ali fikk 73 av 209 stemmer i valget. Stemmer opplysningene til Daily Mail, kan altså 37 forbund utenfor Europa ha stemt på Prins Ali, noe som i så fall ville vært et overraskende høyt tall.

Før valget ble skrev den argentinske avisen La Nación at Sør-Amerika hadde bestemt seg for å gå sammen og støtte Prins Ali.

UEFA-president Michel Platini (til høyre) ba Sepp Blatter (til venstre) om å trekke seg tidligere denne uken. Slik gikk det ikke. Her gratulerer Platini Blatter etter valgseieren. Foto: AP

Senere har det imidlertid kommet frem at Sør-Amerika ikke stemte samlet. Ifølge den argentinske avisen Clarín valgte både Brasil og Ecuador å stemme på Blatter.Skal man tro rapportene i søramerikanske aviser fikk altså Prins Ali bare åtte stemmer fra Sør-Amerika. Blant andre Canada, New Zeland, Austrlia USA, Panama og Jordan var klare i sin støtte til Prins Ali i forkant, men skal man tro rapportene i Daily Mail måtte det altså ha vært mange flere land i Oseania, Nord— og Mellom-Amerika, Afrika og Asia som prøve å stemme Blatter ut av presidentsetet.

Nå vil tiden vise hvor lenge Sepp Blatter vil sitte som FIFA-president. Flere europeiske fotballedere har uttalt at de «tviler på at Blatter sitter i fire år til».

Det kan nemlig fortsatt være muligheter for at FIFA-presidenten blir dratt inn i korrupsjonsskandalen rullet opp av sveitsiske og amerikanske myndigheter.