SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

Omdal (63) er fortsatt styremedlem i UEFA, men var som FIFA-styremedlem med på to tildelinger av VM: Til Japan og Sør-Korea i 2002 og til Tyskland i 2006. Klokken 16 i morgen i Zürich offentliggjør FIFA hvilke nasjoner som skal arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. — Hvor mye betyr FIFA-rapportene og søkernes presentasjoner i forkant?

— Noe, men ikke alt. Jeg vil tippe de aller fleste har bestemt seg på forhånd.

- Hva legger styremedlemmene stort sett vekt på?

— De tekniske kravene - alt fra kommunikasjon i betydning samferdsel, all infrastruktur med bosteder, forflytning av supportere og så videre. Sikkerhet, garantier fra stat, alle moderne fasiliteter på arenaene. Og selvfølgelig politiske vurderinger, om et land for eksempel har hatt VM tidligere, om tildelingen vil hjelpe landet til å få bygget ut sin fotballinfrastruktur.

- Hvilke nasjoner TROR du får VM?

— Nei, det vil jeg ikke spekulere på.

- Hvilke ville du stemt på?

— Det vil jeg heller ikke si noe om.

— I hvilken grad ble du forsøkt påvirket i forbindelse med avstemningene for 2002 og 2006?

— Man ble jo oppsøkt og gjenstand for verbal påvirkning, det er jo normalt. Men i forhold til dunkle påvirkninger, har UEFA hatt en linje hvor man har satt en del grenser for verdi på gaver, og vi har ikke reist ut for å se på arrangementsbyer. Det syns jeg er helt uproblematisk.

- Er du blitt tilbudt penger?

— Nei, aldri.

— Nå er to styremedlemmer i FIFA utestengt fordi det er avslørt at de var villig til å selge stemmene sine, og tre andre hvorav to er IOC-medlemmer har ifølge BBC mottatt penger ulovlig. Hvor utbredt oppfatter du at den kulturen er?

— Det er mange rykter om sånne ting, det har det alltid vært, men jeg velger å ta stilling når det foreligger konkrete bevis.

- Men nå ER jo to styremedlemmer avslørt og utestengt?

— Ja, og det er selvfølgelig veldig beklagelig.

- Hva syns du om at VM deles ut for både 2018 og 2022?

— Jeg syns det hadde vært nok å bestemme ett VM. Jeg syns det er greit å ha en fair konkurranse om VM, det ligger innebygget i en naturlig rotasjon.

PS. Med VM-arrangøren i 2018 må Europa «stå over» to tildelinger og kan ikke ha fotball-VM igjen før tidligst i 2030.