Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) er den vanligste formen for blodkreft. Den rammer sjeldnere asiater, kvinner og folk under 50 år.

Linn Gjerstad synes at videogjengen skal heve seg over kritikken. Budskapet er for godt til det: Fokus på livsgnist, og det at trening bør være en del av kreftbehandlingen. Foto: METTE BUGGE

— Jeg fikk sykdommen mot alle odds, sier stavangerjenta, som har asiatiske røtter og er 38 år.

Hun begynte å føle seg syk i 2008. Den aktive jenta, som hadde vært turner i 15 år, forsto ikke hva som var galt.

— Jeg ble fort sliten og trodde det var jernmangel. Hodepine, kvalme og lite energi førte meg til legen, men det var ikke kreft jeg først tenkte på.

VIDEO: Se kvinnene i kreftkampanjen

Kritikk av videoen

Gjerstad smiler. Hun var med i videoen som tok av på sosiale medier tirsdag, da Aktiv mot kreft viste frem innspillingen fra studioet i London. Åtte kvinner som er ferdig behandlet eller har kreft, danset med mye energi.

Den nå Oslo-bosatte kvinnen har fått med seg at enkelte har kritisert videoen, og spesielt at kvinnene viser kroppen sin på en sensuell og sexy måte.

Hun mener alt ble gjort med et glimt i øyet for å få frem det viktige budskapet: At trening er lurt hele livet, men også under en kreftbehandling, hvis man orker. Noen makter ikke det, men for dem som har anledning, er det uvurderlig å benytte Pusterom på norske sykehus eller være i aktivitet på annen måte.— Uansett hvilken sykdom man går igjennom er det å beholde livsgnisten viktig, legger hun til. Gjerstad mener at fysisk aktivitet er et undervurdert bidrag til å løfte det mentale, som igjen vil være med å løfte det fysiske til en viss grad. Det kan utgjøre den lille forskjellen.

Ble forbannet

Da Gjerstad fikk beskjed om at hun hadde en sykdom hun aldri hadde hørt om – skjedde dette:

Hun gikk hjem og gjorde alt det som ellers var planlagt den dagen, inkludert trening. Så sank det som var så fjernt, sakte inn.

— Det gikk en periode der jeg ble veldig sint og merket at jeg ble irritert over små bagateller Jeg deppet i en lang periode og skrev mange sangtekster. Det var forløsende. Forskjell for meg med kronisk kreftsykdom og mange andre, er at jeg må akseptere at jeg ikke kan håpe på å bli frisk.

Hun ble hentet inn i videogjengen fra gruppa Sjukt Sprek.

— Jeg bestemte meg for at kreften ikke skulle definere meg og har valgt å være åpen. For menneskene rundt meg har det vært veldig vanskelig, fordi min sykdom ikke er så synlig. Og så er det jo en forventning om at man skal se sånn og sånn ut, og ikke klare ulike ting. Det er vanskelig for omgivelsene mine å forstå. Det er en av grunnene til at jeg vil være med på denne innspillingen. For å vise at det er ulike kreftformer.

- Hvordan har du det nå?

— Det går litt opp og ned. Jeg husker da jeg trente i starten. Jeg som var vant til å trene så hardt, orket ikke like mye som før og begynte å grine. Jeg tenkte at nå skjer det. Men det er ikke slik at jeg våkner opp neste uke og er dødssyk. Alt vil skje gradvis. Jeg lever som jeg gjorde før, men med et annet perspektiv.

Skummelt

Gjerstad har vært igjennom aksepteringsprosessen. KLL kan ikke kureres. Men sykdomsforløpet er individuelt, og mange har tilnærmet normal levetid. Reiselivsøkonomen, som i dag jobber med idrett og bedriftsarrangementer, ønsker ikke å sette livet på vent. Hun har klasser på et treningssenter.

— Jeg synes det var skummelt å være med i videoen, fordi jeg tenkte at nå blir min sykdom veldig offisiell.Hun er likevel svært fornøyd med resultatet og mener at drastiske sykdommer krever drastiske virkemidler.

— Det er fortsatt mange som har vanskelig med tilnærmingen til kreft, enten man blir pasient eller er pårørende. Folk har ulike oppfatninger. Jeg føler at mange har lyst til å spørre : «Når skal du dø?» Budskapet mitt er at det er veldig mange forskjellige måter å leve med kreft på. For de fleste kvinner ligger det å føle seg vel naturlig, forfengelighet hører naturlig til. Det må være lov til å ha en viss «attitude» selv om man er syk. Jeg synes det er greit å bruke noen drastiske virkemidler for å få det til. Aktiv mot kreft turte å gå nye veier. Selv er jeg takknemlig for den wake up-callen jeg har fått.