Schjøll, opprinnelig fra Kristiansand, oppvokst i Oslo, lyser av livsglede. For to år siden ble hun diagnostisert med brystkreft og fikk operert bort begge brystene. Den påfølgende hormonbehandlingen gjorde dessuten at hun ble kastet inn i en tidlig overgangsalder.

Tirsdag var hun med på lanseringen av en dristig musikkvideo, som stiftelsen Aktiv mot kreft står bak. Der er budskapet at trening under og etter kreftbehandling gir gevinst på mange måter, både fysisk og mentalt. Og dessuten at det må være lov å føle seg fin og sensuell, selv om man er pasient.

— Jeg har aldri hatt det bedre, sier Anne Kari Prestegård, opprinnelig fra Kongsberg.

Hun og syv andre kvinner som er ferdigbehandlet eller under behandling for kreft, kastet seg ut i dansingen i et treningsstudio i London. Der ble i sin tid den populære originalen «Call on me» spilt inn.

SE VIDEOEN ØVERST I SAKEN.

Må ha Pusterom

— Jeg var veldig syk, men fant tilbake til fysisk aktivitet igjen, sier Prestegård.

Hun synes det er fint at Pusterom nummer syv åpnes på Ringerike sykehus onsdag. Det er treningstilbud til kreftrammede menn og kvinner, et treningsrom med veiledning.

lead.jpg

— Det fine er at der kan man være seg selv, selv om man ikke har hår, sier Prestegård, som fikk påvist aggressiv brystkreft sommeren 2011. Fordi den ble oppdaget sent, hadde hun spredning til alle lymfeknuter. Tobarnsmoren reddet livet med knapp margin. I dag er AK, som hun kalles blant venner, erklært kreftfri.

Sexy og glade

— Jeg lever mye mer intenst nå enn jeg gjorde før jeg blir syk, sier Anette Schiøll. Kontaktlæreren er også erklært kreftfri og har glimt i øyet:

— Vi ønsker i musikkvideoen å ha fokus på at vi er sterke, sexy og glade. Vi mistet pupper og hår, men kom sterkere ut i den andre enden.

- Men det er ikke til å komme bort fra at kreft også kan være en sykdom med dødelig utgang?

— Nei, og jeg har selv hatt to venner som har mistet livet denne våren. Samtidig må livet gå videre, og selv har jeg vært med på å starte Team Råflott. Det er et idrettslag for kvinner som har hatt eller har kreft. Vi har fokus på positivitet og aktivitet, og prøver å ha et arrangement én gang i måneden.

Under visningen i Oslo, der regissør Eric Esnault fra Risør fortalte om den 18 timer lange innspillingen, kom også hans historie om en bestemor og mor som begge fikk brystkreft. Esnaults mamma fikk som liten ikke ha med lekekamerater hjem, fordi omgivelsene trodde at sykdommen var smittsom.

— Jeg visste ikke hvor syke disse kvinnene var da vi spilte inn videoen i sommer. De måtte danse, men samtidig gi et ekstremt uttrykk med kroppsbeherskelse og ansiktsuttrykk. Jeg har ikke opplevd maken til dette. Det var bare helt overveldende, og kvinnene strutter av energi og livsglede foran kameraene. Budskapet er at kreft er en sykdom, men det kan overvinnes, sier regissøren, som pendler mellom sørlandsbyen og Hollywood.

Må bli naturlig

Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft, var tidligere i år på en nasjonal helsekonferanse, der både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie pratet uten å nevne et ord om fysisk aktivitet.

— Det var skremmende og jeg gikk rett hjem og skrev et brev til Solberg, men har ike fått noe svar, sier hun.

Målet for Aktiv mot kreft er at helsemyndighetene skal få inn fysisk aktivitet som en naturlig del av kreftbehandlingen.