Se musikkvideoen i vinduet ovenfor

Bakgrunnen er at de vil fronte og fremme fysisk aktivitet under og etter kreftbehandling. De vil føle seg fine, og ikke bare bli sett på som pasienter.

1410202364072597300-5.jpeg

Gjengen dro til London for å gjenskape en omdiskutert og sexfiksert musikkvideo, nemlig «Call on me» av Eric Prydz, som er sett mer enn 70 millioner ganger på YouTube. Det skjedde i det samme studioet der originalen ble innspilt. Men idet man tror dette er en vanlig musikkvideo, kommer nærbilder av arr, som forteller en egen historie. Dette er kvinner som har gjennomgått en alvorlig sykdom, og som har et budskap. Filmen er både dristig, sensuell og sexy.

— Er dette politisk korrekt?

— Første gangen jeg så den opprinnelige filmen, tenkte jeg at noen vil si det virkelig ikke er politisk korrekt. Det kan man tenke, men når man ser konseptet rundt vår film, mener jeg ikke det, sier Annika Melinder.

Professoren ved Universitetet i Oslo er sentral i filmen. Helt på slutten av videoen, idet hun er intim med en ung mann, tar hun av seg den lyse parykken. Da kommer et bart hode frem.

Annika Melinder tar av seg parykken, i slutten av videoen. Hun tror det er nødvendig å bruke sterke virkemidler for å få gjennomslag.

— Under innspillingen var jeg den eneste av jentene som var skallet, ler trebarnsmoren.

Aktiv mot kreft

— Ja, det er en frekk kreftkampanje, men alt må ikke være tungt og trist, sier Helle Anesen, daglig leder i Aktiv mot kreft.

For syv år siden startet organisasjonen samen med Grete Waitz, som døde av sykdommen. I løperdronningens ånd åpnes Pusterom nummer syv på Ringerike sykehus onsdag. Det er treningssenter som kvinner under kreftbehandling kan benytte. Kvinnene i videoen har gjort det.

1410202364072597300-1.jpeg

— Vi vil vise at fysisk aktivitet ikke bare er å ta merke i Birken eller løpe maraton, men hoppe, sprette og danse. Vi kan ikke tvinge noen med kreft til å trene, men vi kan gi et tilbud under skikkelig veiledning. Vi ønsker at trening skal være en del av kreftbehandlingen, og ikke noe pasientene tilfeldigvis hører om, sier Aanesen.

Tåler mer

Flere uavhengige studier har påvist at riktig tilpasset fysisk aktivitet under kreftbehandling gir svært god effekt for mange. Man tåler den tøffe behandlingen bedre, får bedre livskvalitet og kommer raskere i form og tilbake i arbeid etter sykdommen.

For de kreftrammedes selvbilde og livskvalitet er det dessuten viktig å føle seg fin, selv om man er pasient.

Kvinner i alderen 20 til 50 måtte danse seg gjennom ulike «moves», som for de fleste var nye. Tidligere profesjonelle sykkelrytter Wenche Stensvold (39) fra Frei utenfor Kristiansund, som har hatt leukemi seks ganger, ble med på videoen, selv om hun ler når vi spør om hun kunne danse fra før:— Nei, og derfor har jeg en plass i hjørnet, men det var utrolig fint å få oppleve dette. Vi ønsker å vise at man kan få til ting, selv om man er under behandling.

Selv holder hun for tiden på å forberede seg til 10 km i Oslo Maraton, i likhet med Monica Lund, som kommer fra Ørsta på Sunnmøre.

Lund er personlig trener, instruktør og daglig leder på idrettslaget Hemings treningssenter i Oslo. I februar 2013 fikk hun påvist brystkreft.

— For meg var det terapi å kunne trene underveis, og treningen fikk en ny dimensjon, sier hun.

Ikke påtrengende

Anne Kari Prestegård håper ikke at noen vil finne filmen støtende.

— Vi kan ikke utelukke det, men dette har vært en fantastisk reise for alle , moro og veldig givende. Vi fronter fysisk aktivitet, først og fremst under behandling, men også for å forebygge en sykdomsperiode. Man må ta ansvar for sin egen helse og gjøre det man kan for at ikke kroppen skal forfalle. Vi har opplevd at når vi klarer å holde oss i fysisk aktivitet hjelper det på formen og rehabilitering..

Prestegård forteller at hun sammen under behandling. 39-åringen klarte ikke å være i fysisk aktiv.

– På slutten av perioden maktet jeg det sakte, men sikkert, og i dag er jeg bedre form enn i gamle dager, sier hun.

Prestegård fikk påvist aggressiv brystkreft sommeren 2011. Fordi den ble oppdaget sent, var det spredning til alle lymfeknuter. Hun reddet livet med knapp margin.

(Artikkelen fortsetter)

Se originalen av Call on me her:

Gjør inntrykk

Tone Ikdahl, som er kreftoverlege ved avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus, synes filmen er sterk.

— Vi ser en gjeng spreke, sensuelle damer utfolde seg. Så oppfatter vi at det er noe med dem. Det går opp for oss at de har eller har hatt kreft. Dans og sprudlende liv står i sterk kontrast til alvorlig sykdom. Derfor gjør filmen inntrykk, sier hun.

Ikdahl vet at Aktiv mot kreft har lagt vekt på at alle deltagerne skulle vite hva de ble med på og hvordan filmen skulle brukes. De som er med er voksne damer som hadde lyst til å være med på å gjenskape den litt vovede musikkvideoen. Tilbakemeldingen er at det har vært en positiv opplevelse for dem, sier overlegen.

Om kreft og fysisk aktivitet

  • I løpet av livet vil én av tre få en kreftdiagnose.

  • Etter hjerte— og karsykdommer, er kreft den sykdommen som tar flest liv i Norge.

  • Nyere forskning viser at fysisk aktivitet kan både forebygge kreft og bedre livskvaliteten og tilfriskningen for kreftrammede.

  • Aktiv mot kreft vil at Norge skal bli et foregangsland i innføringen av fysisk aktivitet som en naturlig del av kreftbehandlingen.

Om kampanjen og musikkvideoen

  • Målet er å skape bred oppmerksomhet rundt hvor viktig det er med fysisk aktivitet, både fysisk og mentalt, for å håndtere kreftsykdom best mulig.

  • Vi vil også vise at man fortsatt er den samme personen, og fortsatt er fin og attraktiv selv om man går gjennom kreftsykdom – ”Cancer can’t kill my confidence”.

  • I musikkvideoen møter man åtte sterke kvinner, som viser at de på tross av en tøff tid står med rak rygg og nekter å la kreftsykdommen definere hvem de skal være fremover.

  • De kommer fra hele landet, og er i alderen 20 til 50. Alle er enten kreftsyke eller de har gått gjennom kreftsykdom.

  • Vi håper kampanjen vil inspirere kreftpasienter til å opprettholde treningen eller begynne med tilrettelagt fysisk aktivitet.

  • Vi vil også nå ut til politikere og helsepersonell, og på den måten skape oppmerksomhet rundt vårt mål om å få inn fysisk aktivitet som en naturlig del av kreftbehandling.

  • Kampanjen er finansiert gjennom inntekter fra salg av adidas AKTIV-kolleksjonen – et mangeårig samarbeid mellom Aktiv mot kreft og den globale utstyrsleverandøren.

  • Stiftelsen har engasjert det prisbelønte byrået Trigger og produksjonsselskapet Kandidat til å lage filmen, som primært vil bli lagt ut på sosiale medier.

  • Musikkvideoen er regissert av norske Frederic Esnault, som den siste tiden har gjort kometkarriere i USA, og jobbet med navn som Snoop Dogg, The Game og Warren G.

  • Innspillingen ble gjort i samme studio som den originale musikkvideoen til ”Call on me”, Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London.