Stensvold tar plass bak på en tandem. 16.500 deltagere skal over fjellet. Hun har med seg overlege Tobias Gedde-Dahl. Han er en av dem som har jobbet tett med henne i de årene hun har vært inne på Rikshospitalet for behandling av kreft.

Sykepleier Stensvold, tidligere landslagsrytter, har utfordret 55-åringen. Han sa sporty ja.

Wenche Stensvolds historie er veldig spesiell. Hun har deltatt i fem VM, fikk leukemi halvannet år etter at hun la opp, og så tilbakefall fem ganger. Hun sammenlignet det å stå gjennom dette løpet med et etappeløp i kvinnenes Tour de France. Denne gangen visste hun imidlertid ikke om hun kom i mål.

Aftenposten skrev om Stensvold i A-magasinet fredag. Stensvold forteller at hun og makkeren har trent fire ganger sammen den siste tiden, tilsammen ti mil i terrenget.

— Tobias skal styre, mens jeg har kommandoen bak med tråkkfrekvens, rytme, mat og drikke, forklarer Stensvold.

Hun legger lattermildt til: - Det er jeg som er sjefen.

Aktiv mot kreft

Selv ble hun oppfordret av Helle Aanesen i Aktiv mot kreft til å sette seg på en sykkel for to.

Egentlig hadde nordmøringen tenkt å sykle side om side med broren Johnny, som ga beinmarg da søsteren fikk tilbakefall første gang.

— Nå må han sykle ved siden av, sier hun om sin mangeårige treningspartner.

Tobias Gedde-Dahl, tilknyttet avdeling for blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus, måtte egentlig ha tillatelse fra hjemmebanen før han kunne love seg bort til sin tidligere pasient.

— Da jeg syklet Birken forrige gang, endte jeg på Lillehammer sykehus, opplyser 55-åringen. Han legger til:

— Jeg tror nok at vi kan få mer bruk for Wenches sykepleieregenskaper enn min legeerfaring.

Gedde-Dahl har klart merket én gang. Det var da Stensvold laget et treningsprogram for ham i forkant.

Ingen garantier

Hun er debutant på den vel 90 km lange distansen fra Rena til Lillehammer, og gleder seg til å være med på denne massemønstringen. Sykkelrytteren fra Kristiansund har ofte blitt satt ut av spill om høsten. Nå er det fem år siden siste tilbakefall. Hun er glad for det, men vet samtidig at ingen leger kan gi noen garantier for at hun vil forbli frisk.

Som tidligere profesjonell på Team Sponsorservice, som Terje Bogen og Birger Hungerholdt sto bak, var Stensvold kjent som et konkurransemenneske. Det har også Gedde-Dahl fått erfare, i sitt møte med henne som pasient.

Han beundrer måten hun har taklet sykdommen på, og det i så mange runder. Samtidig presiserer han at Stensvold er unntaket.

— Jeg er opptatt av at kreftpasienter ikke skal sitte igjen med følelsen av at de ikke har hatt riktig innstilling og ikke vilje nok til å bli friske, sier han.

Gedde-Dahl forteller at det for de fleste som har sykdommen akutt myelogen leukemi (AML), som under to hundre nordmenn får i året, spiller det liten rolle om de selv gjør det ene eller det andre. Det er ikke mangel på trening eller vilje som avgjør om man eventuelt ikke blir frisk.

375 blodgivere

For både Kreftforeningen, Aktiv mot kreft og Blodbanken er Stensvold en god ambassadør. Hun måtte selv ha 375 blodgivere.

— Wenche synliggjør veldig godt at det faktisk nytter å gi blod, at man redder liv. Det å være blodgiver er ikke bare tomme ord når vi sier at en blodgiver er lik en livgiver, sier Vibeke Svenningen, fagleder ved Blodbanken.

For Helle Aanesen i Aktiv mot kreft er også Stensvold et godt eksempel på et trening er viktig både for sjel og kropp, når man er syk og i tiden etterpå.