6. november presenterte Norsk Toppfotball (NTF) et forslag om å redusere antall lag i Eliteserien fra 16 til 14 eller 12 lag.

Det nederlandske selskapet Hypercube, som utarbeidet forslaget for NTF, mener en redusering av antall lag vil føre til at den norske ligaen får en bedre ranking internasjonalt, større publikumstilstrømning, mer TV-publikum og dermed høyere inntekter.

I Argentina har man imidlertid besluttet å gå motsatt vei. I april godtok det argentinske fotballforbundet et forslag om å øke antall lag i toppdivisjonen fra 20 til 30. 11. november ble det bekreftet at endringen ville finne sted.

Mens Norsk Toppfotball har hentet konsulenthjelp fra Hypercube for å utarbeides sitt forslag, er den argentinske 30-lagsideen hjertebarnet til den nå avdøde fotballpresidenten Julio Grondona. Han mente endringen ville føre til «en roligere og jevnere» liga, ifølge sports.yahoo.com.

Et av hovedargumentene for å utvide til 30 lag har vært at flere regioner i Argentina da vil kunne bli representert med et lag i toppdivisjonen. Av de 20 lagene som spiller i toppdivisjonen i dag, er 15 av lagene enten fra hovedstaden Buenos Aires eller området rundt. I tillegg er tre av de fem andre lagene fra Lionel Messis hjemby Rosario.

Motstand fra storklubbene

En toppdivisjon på 30 lag vil være svært uvanlig i fotballverden.

Etter det Aftenposten kjenner til, er de største divisjonene i fotballverden i dag i England, der det for eksempel er 24 lag på nivå to.

Tanken i Argentina er at toppdivisjonen skal deles opp i to avdelinger på 15 lag, der de beste lagene fra begge avdelingene møtes til et sluttspill mot slutten av sesongen.

Forslaget har vel å merke møtt motstand i Argentina, spesielt fra de aller største klubbene, med Buenos Aires-baserte San Lorenzo, Boca Juniors og River Plate i spissen. Først virket det som at de store klubbene ville nekte å gå med på forslaget, og det ble til og med spekulert om hvorvidt de store klubbene ville bryte ut og starte sin egen liga.

Et slikt utfall ville naturligvis vært uspiselig for fotballforbundet. Derfor vil trolig de store klubbene ha stor makt i den videre prosessen.

Vil flytte sesongpausen

Den opprinnelige tanken var at 30-lagsserien skulle starte opp i februar 2015, og avsluttes i november.

Ifølge storavisen Clarín har Boca Juniors-president Daniel Angelici foreslått et kompromiss, der det spilles en kort serie fra februar til mai i en overgangsperiode, for så å starte en ny sesong i september. Grunnen til dette er for å tilpasse seg det europeiske overgangsvinduet.

Argentinske klubber eksporterer mange spillere til Europa, og dersom sesongpausen flyttes til sommeren, vil klubbene i mindre grad bli svekket underveis i sesongen.

Mathias Lammens, San Lorenzos klubbpresident, forteller at motstanden mot 30-lagsserien fortsatt er stor.

— Det er mange klubber som ikke ønsker serien på 30 lag, og i de neste dagene vil det foregå mange møter, sier han.