– Jeg kan ikke komme på noen norske klubblag som har levert en større prestasjon enn dette, sier Petter Salsten til Aftenbladet.no. Han er sportssjef i Norges ishockeyforbund.

Det kokte fortsatt i Ishockey-Norge dagen etter at Stavanger Oilers brøt nok en barriere og hentet europacuptrofeet hjem til Stavanger som første norske lag noensinne. Naturlig nok, kanskje. En slik triumf betyr nemlig ikke bare mye for de som er direkte involverte, den gir også hele eliteserien et etterlengtet løft.

– Når et norsk lag vinner europacupen, viser det at topplagene i norsk ishockey holder et bra nivå. Potensialet er stort. Den norske eliteserien blir styrket gjennom resultater som dette, sier Salsten.

Han får støtte av tidligere toppspiller, nå TV 2-ekspert, Ole Eskild Dahlstrøm.

Flere må dra lasset

– Det er viktig at norsk ishockey leverer på flere fronter. Det kan ikke bare være Zuccarello som drar lasset. At Oilers slår franske og italienske lag er bra, men ikke overraskende. At Stavanger spiller jevnt med KHL-laget Donbass Donetsk, derimot, det er bare utrolig sterkt og setter Norge på kartet. Det er slike enkeltresultater som blir lagt merke til og som er viktige for norsk klubbhockey, påpeker Dahlstrøm.

Stavanger Oilers tapte knepent på straffeslag mot det ukrainske KHL-laget i den første kampen i franske Rouen fredag. I fortsettelsen skøytet de over den franske arrangørklubben med 6-2 lørdag, før de nedsablet italienske Asiago med 7-2 søndag. Sammenlagt holdt det til seier i Kontinentalcupen – den nest gjeveste turneringen for europeiske klubblag.

  • Les også:

Etter at seieren var sikret brøt det ut ville jubelscener i Oilers-leiren. Midt i all gleden utbrøt eier og styreleder Tore Christiansen at helgens triumf er større enn alle tidligere serie— og NM-gull.

Ikke sikret mesterligaplass

– Den totale prestasjonen er veldig bra. At Stavanger klarer å spille på et høyt nivå gjennom hele helgen og at de leverer varene dag etter dag, er imponerende. Oilers har gjennom flere år vist at de har en bra organisasjon og et bra lag. Samtidig har de ikke vært suverene i Norge. Det må gjøre godt for de andre norske lagene – som alle har slått Oilers på et eller annet tidspunkt – å se at det faktisk er mulig for norske lag å hevde seg. Nå håper jeg at lag fra Norge får sjansen i den gjeveste europacupen neste sesong. Det ville vært svært gunstig for den videre utviklingen av norsk klubbhockey, sier TV 2s ishockeykommentator Bjørn Erevik.

Overfor Aftenbladet bekrefter Bo Lennartsson – som er sportslig ansvarlig for Champions Hockey League – at Norge vil få med ett lag når ishockeyens svar på Champions League starter opp til høsten. Det er imidlertid ingen garanti for at dette laget blir Stavanger Oilers.

– Det er ingenting i regelverket som sier at Oilers har krav på en plass, selv om de vant Kontinentalcupen, forklarer Lennartsson.

– Nå er det opp til Oilers å vise hjemme i egen serie at de er best i Norge. Vi kommer med all sannsynlighet til å tilby et wild card til det norske mesterlaget, og da er det bare opp til Oilers å vinne. Det er først og fremst mesterlag vi leter etter til turneringen, utdyper svenske Lennartson.