VAL SENALES: Første samling på lang, lang tid uten Marit Bjørgen.

— Jeg synes det er stas om noen spør meg om råd nå, sier Therese Johaug.

Nok en rolig treningsøkt på breen i Val Senales er unnagjort for både landslagsjentene og de yngre som er på rekrutteringslaget. Neste punkt på programmet er en medieøkt der den aller største stjernen også mangler.

Bjørgen har i årevis vært den trygge lederen og den de andre har sett opp til. I noen måneder fremover – i hvert fall frem til mars – blir det et stort tomrom som langrennsjentene delvis har forberedt seg på:

— Vi har snakket om det. Jeg tror alle er nødt til selv å ta ansvaret på en litt annen måte, sier Ingvild Flugstad Østberg.

— Får et større fokus

- Å være en rollemodell betyr mye ansvar, men jeg er blitt vant til det, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

— Vi kommer til å merke den enda mer når sesongen er i gang. Forventningspresset til de norske er like høyt, men vi mangler den aller, aller største stjernen. Nå har jo vi andre også vist at vi kan prestere, men det er klart vi savner henne både sportslig og sosialt. Det blir helt feil å kreve at noen skal tre inn i rollen til Marit. Men med de prestasjonene og den populariteten Therese Johaug har blant folk, er det naturlig at hun kanskje får et større fokus, legger Flugstad Østberg til.Heidi Weng er enig og legger til Astrid Uhrenholdt Jacobsens navn.

— Det er to rutinerte jenter som har vært med lenge, og som jeg føler meg veldig trygg på, forklarer Weng.

- Føler jeg har noe å gi

- Jeg svarer gjerne dersom de unge vil ha råd. Ingen spørsmål er dumme, sier Therese Johaug. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Johaug har ikke noe ønske om å bli kalt kaptein på laget, men hun skjønner at hun kanskje får litt mer ansvar:— Vi er mange sterke jenter på laget som lykkes i ulike distanser, og vi skal dra dette sammen. Men det er jeg som har flest seire og flest medaljer, så jeg har en del erfaring. Jeg føler at jeg har noe å gi. Det er veldig stas om noen kommer til meg for å få råd, sier hun.

— Jeg vet hvor viktig det har vært for meg å ha Marit å se opp til. Hun har vært fantastisk i mine øyne siden jeg kom inn på laget. Men jeg kan aldri være noe annet enn meg selv, legger Johaug til.

Viktige roller

Trener Egil Kristiansen understreker at ingen er eller vil bli utpekt til å være noen form for ”kaptein” på laget.

— Den rollen har Marit har hatt. Nå er dette et fellesskap, så det blir et felles ansvar for at dette skal gå bra. Det kan jo være at noen tar den rollen naturlig. Det er viktig å ha rollemodeller som viser vegen i bl.a. treningsarbeidet, i det daglige og hvordan man skal takle mediene, sier sjefen som nesten ikke kan huske en eneste samling uten Bjørgen siden han kom inn på landslaget i 2001. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er svært bevisst sin posisjon både på laget og ikke minst overfor de yngste.

— Kan bli for mye

— Jeg har alltid tatt mitt ansvar og gjerne litt til. Jeg tror ikke jeg skal ta noe mer. Da blir det for mye. Jeg prøver å være en god rollemodell for de yngre. Hvor stor påvirkningskraft jeg har overfor dem er vanskelig å si. Men jeg synes det er viktig å ha en personlig dialog med dem når vi er her og vise at avstanden mellom dem og oss er veldig liten. De unge har mange gode ideer, så jeg kan lære mye av dem også. Vi har etablert en kultur på laget der vi er flinke til å spørre hverandre, lære av hverandre. Der har faktisk de som er litt yngre enn meg vært primus motor, spesielt Majken (Caspersen Falla) har vært flink til det, forteller 28-åringen fra Heming.

— I tillegg så tror jeg jo også at jeg er en rollemodell for dem som har slitt med tunge ting fordi jeg har fått noen trøkker selv. Jeg har vist at det går an å overleve og smile igjen. Og ha det ganske fint, sier Uhnrenholdt Jacobsen.

— Alle har forskjellige bra egenskaper som vi kan dele. Vi begynner å bli rutinerte, vi småjentene også, sier Caspersen Falla med et stort smil.

Den norske langrennsåpningen arrangeres på Beitostølen 13.-15 november.

Verdenscupen åpner to uker senere i Ruka i Finland.