— IAAFs (Det internasjonale friidrettsforbundet) regler åpner for å omfordele prispenger hvis de ikke allerede er blitt betalt ut. Derimot i saker som den du nevner i Berlin – der prispengene allerede er blitt utbetalt – så kan pengene betales ut på nytt bare hvis den diskvalifiserte utøveren betaler dem tilbake, skriver Chris Turner, visedirektør i IAAFs kommunikasjonsavdeling, i et svar på Aftenpostens spørsmål om Nymark har penger i vente.

- Trond Nymark, det er vel tvilsomt om Sergej Kirdjapkin gir fra seg pengene. Kommer du da til å saksøke ham?

— Dette er ikke noe jeg kan svare på sekunder etter å ha fått informasjonen, men slik jeg ser det vil mitt krav være rettet mot IAAF. Svein Arne Hansen har tatt dette opp med dem, og jeg får diskutere med ham og Norges friidrettsforbund. Responsen får komme fra IAAF, og så får vi ta det derfra. Men jeg ser ingen grunn til at russeren skal sitte med de pengene, sier Nymark.

Chris Turner forteller at den eneste måten Nymark kan få «gullpengene» fra Berlin, er at Kirdjapkin vil tilbake internasjonalt. For å få lov til det, må han tilbakebetale pengene har urettmessig har ervervet seg.

Hva gjør DNB?

Gammel doping har fått nye konsekvenser i svært mange tilfeller. Et av tilfellene gjelder altså Trond Nymark. Under VM i Berlin 2009 gikk han inn til sølv på 50 km kappgang. Gullet gikk til Sergej Kirdjapkin. I ettertid har det vist seg at Kirdjapkin var en del av systematisk doping i Russland. Gullet er blitt fratatt ham, og onsdag skal det tildeles Nymark.

Men bergenseren ble ikke bare lurt for den edleste medaljen, men også en betydelig pengesum. Både IAAF og DNB, som var hovedsponsor for friidrettsforbundet den gang, skulle ha betalt ham gullbonus.

Aftenposten har i to dager forsøkt å få DNBs sponsorsjef Camilla Forberg i tale, men hun har ikke respondert på vår henvendelse.

Hadde den riktige innstillingen

Nymark mener at en av grunnene til at han i det hele tatt har hevdet seg i verdenstoppen i mange år er at han ikke har brukt energi på å tenke på om konkurrentene har vært dopet.

— Andre har kanskje brukt mental energi på å tenke på hvem som har vært dopet. Jeg har bare konsentrert meg om det jeg får gjort noe med, min egen trening. Jeg har bevisst valgt å tro at de som står på startstreken er rene, forteller mannen som nå kan kalle seg verdensmester. Han skulle gjerne ha blitt kalt det allerede i 2009, men greier likevel å glede seg over det som nå skjer.

— Det er kjekt å få en gullmedalje, men det som betyr noe er at jeg kan vite med meg selv og teamet – trener, klubb og forbund og Olympiatoppen – at vi gjorde tingene riktig, fortsetter 39-åringen.

— Jeg håper vi slipper mer statsstøttet doping og korrupsjon i IAAF slik at neste generasjon kan føle seg trygg på at det konkurreres på like vilkår.

Roser Svein Arne Hansen

Det er presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen, som har tatt initiativet til at de som egentlig vant i 2009 skal få en velfortjent seremoni. I tillegg til Nymark, ble også irske Olive Loughnane snytt for gullet i Berlin-VM. Også vinneren av dameklassen var russer – og dopet, Olga Kaniskina.

— Det er takket være Svein Arne at dette skjer, og jeg synes det er hyggelig at det gjøres på en skikkelig måte. Det blir første gang jeg får høre Ja, vi elsker etter et VM, en v-cup eller e-cup. Og det er første gang jeg skal stå på seierspallen uten å ha vondt i bena, humrer Nymark, som er den eneste i Norge som vet hvordan det er å gå fem mil på 3,41. ## Tror på bedre tider

Nymark ønsker ikke å bli fremstilt som noe offer for andres juks. Han har gledet seg over VM-sølvet fra 2009 fordi han valgte å tro at han tapte mot en bedre mann. Nå er Nymark mer opptatt av å se fremover. Fremtiden er både dyster og lys.

— Det er umulig å få bukt med dopingen før andre får samme holdning som vi har i Norge. Vi har ingen aksept for doping og korrupsjon, og du løper høy risiko for å bli tatt om du doper deg. Videre blir du husket som juksemaker resten av livet om du blir dømt.Slik er det ikke i Øst-Europa og Afrika. Men det kan ikke være slik at i flere land får de hjelp til doping og til å snike seg unna tester. Jeg ble fysisk dårlig da jeg leste rapporten om hva som har foregått i Russland. Og på toppen har vi IAAF, som skulle ivareta våre interesser, som også har vært korrupt.

- Hva tror du om renhetsgraden på OL i Rio?

— Jeg tror OL vil bli renere enn det har vært, men jeg har aldri vært opptatt av å spekulere. Det som er klart er at idretten snart ikke tåler flere skandaler før all troverdighet er borte, sier Trond Nymark.

Onsdag skal renheten hylles.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: