BISLETT: Sindre Buraas ga det han hadde i sitt siste forsøk på å greie EM-kravet på 5000 meter. Etterpå blåste han ut mot sportssjef Ronny Nilsen.

Det var ikke bare EM, men også OL som røk for Sindre Buraas på Bislett fredag kveld. Han rekker ikke flere forsøk før fristen går ut.

Selv om Buraas benyttet anledningen til å skjelle ut friidrettsforbundets sportssjef, tok han også selvkritikk på at han har løpt for dårlig i år.

– Det er min feil at jeg ikke leverer, men det er også mye å kritisere forbundet for. Det blir så amatørmessig alt sammen. Nilsen skulle ikke ha hatt den jobben han har. Han innstilte meg ikke engang til Olympiatoppen etter fjorårssesongen da jeg løp på 13,11. Og da jeg deltok i Stockholm i forrige uke, kom han ikke engang bort og pratet med meg, sier Buraas, som var trekvart langside unna mållinjen da EM-kravet på 13,40 rant ut.

– Det burde være tøffe og brutale krav for ledere også. Nilsen burde kjenne meg så godt at han vet at jeg er best i mesterskap. Og hvis jeg ikke hadde vært i form – som da jeg trakk meg fra EM for to år siden – så ville jeg sagt fra om det nå også.

Fikk beskjed på formiddagen

Buraas hadde ikke tenkt å stille på Bislett, men fikk mail fra Nilsen på formiddagen om at han måtte greie kravet hvis han ville til EM i Amsterdam i tiden 6.–10. juli.

– Jeg hadde allerede hatt en morgenøkt og en styrkeøkt da jeg så mailen. Jeg ville selvfølgelig ikke ha ladet opp slik hvis jeg visste at jeg måtte løpe på Bislett. Nå er jeg midt inne i en hard treningsperiode, sier romerikingen, som har hatt en turbulent sesong. Den startet med at han (og Karoline Bjerkeli Grøvdal) fikk beskjed fra klubb og forbund om at de måtte bryte med trener Frank Evertsen. Nå vurderer Buraas om han skal blåse i befalingen.

– Det er ikke ulovlig å trene med Evertsen. Jeg visste ikke om saken før den kom opp, sier langdistanseløperen.

Avviser kritikken

FÅR KRITIKK: Sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet på tribunen på Bislett fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ronny Nilsen tar med stor ro at Buraas bruker "hårføneren" på ham.– Krav og kriterier har vært klare hele tiden. Det er mange som er i samme situasjon som ham. Buraas løp på 13,11 i fjor. I år har han løpt på 13,43. EM-kravet burde ha vært en enkel sak for ham. Ingen blir innstilt på det de leverte i fjor – bortsett fra Sondre Nordstad Moen, men da snakker vi om maraton, sier Nilsen.

– Buraas mener du ikke er rett mann for jobben?

– Jeg regner med at han snakker i skuffelse, men nå får han jo snart en ny landslagssjef, sier Nilsen og smiler. Som kjent overtar Håvard Tjørhom roret etter OL.

Sindre Buraas reiser til høydetrening i St. Moritz søndag. I Heusden 16. juli skal han vise at Nilsen tok feil.

Men da er også OL-toget gått.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: