Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Ja, det kan tenkes at Norge vinner i Roma. Men for at denne teksten skal slutte i en optimistisk tone, kan det være greit å først gå igjennom det som taler imot vårt lag – selv om det kan virke knusende. Italia har vært, er og vil alltid være en bedre fotballnasjon enn Norge.

Selv om det sies at det italienske landslaget er svakere enn på lenge (men neppe svakere enn i siste VM), så vil hver italienske spiller være bedre enn den norske om vi sammenligner plass for plass.

Slikt kan utlignes ved å være bedre som lag, men det er heller ikke slik at Italia har problemer med lagorganiseringen. Italia er berømt for å kunne følge en strategi når det er nødvendig. Kynisk og resultatorientert.

  • Ingen Bulgaria-hjelp til Norge lørdag kveld, men det er fortsatt to veier til EM. Les mer her.

Statistikken sier sitt. Italia taper så å si aldri en kvalifiseringskamp på hjemmebane. Dessuten er det slik at Norge aldri har vunnet en kvalifiseringskamp borte mot en av de store nasjonene, ikke under Drillo på 90-tallet heller.

Så da er det vel tryggest å slå fast at Norge er sjanseløse på Stadio Olimpico tirsdag kveld.

Det er bare det at fotball er et spill deltakernes innstilling kan være helt avgjørende. Slik er det mulig å finne argumenter for at Norge kan være laget som slår Italia.

Norge må vinne. Selv om 2-0 mot Malta ikke kan forsvare den hemningsløse jubelen som mediene gjenspeiler, så er det tydelig at de norske spillerne har både selvtillit og seiersvilje nok til å yte sitt aller beste i Italia-kampen.

I marginalidretten fotball kan spillernes holdning endre forutsetningene radikalt. Hvem er villig til å ta seg helt ut, hvem risikerer helsen i en hodeduell foran mål, hvem tar en ekstra spurt bare for å takle en motspiller? Jo, de spillerne som vil – virkelig vil – vinne.

De norske spillerne har denne innstillingen. De vet at dette er deres store sjanse til å delta i et sluttspill.

Italia må ikke vinne. De italienske spillerne vil heller vinne enn å tape, de også, om ikke annet for å unngå ydmykelsen hjemme. Men gang på gang gjennom historien har vi sett at Italia har fått problemer mot små nasjoner når de ikke lenger trenger poengene. Hvor mye vil den enkelte spiller ofre for å slå Norge?

Risikoen for skader er større for den som satser alt i alle dueller. Ingenting er mindre populært enn å komme haltende tilbake til klubben etter landskamp.

Det er på klubblaget de tjener de store pengene. Landslaget er delvis et utstillingsvindu, delvis en plikt, men i en ubetydelig kamp er ikke dette alltid nok.

Så får vi håpe at Italias trener Antonio Conte igjen stiller med sitt beste lag. Hvis han lar noen av stjernene hvile for å slippe til reservene, kan denne norske fordelen bli fjernet.

En reserve på Italia er en god spiller og en verre motstander enn en halvmotivet stjerne.