Fotball / FootballLa Manga Cup 2007 at La Manga - Spain19.02.2007TreningFoto: Morten Olsen, DigitalsportAnthony Annan - Start Foto: Digitalsport

– Start eier Anthony Annan sammen med et engelsk agentfirma. Alle våre utgifter på spilleren trekkes fra ved eventuelt salg. Overskuddet splittes i to, sier sport— og mediedirektør i Start, Svein Mathisen til Fædrelandsvennen.

– Er dere fornøyde med den avtalen?

– Ja, det er vi. Hvis ikke vi hadde inngått den hadde vi ikke fått ham, forklarer Mathisen.

Start forlenget i fjor sommer den opprinnelige avtalen med ett år. Annans nåværende kontrakt går ut i 2011, men etter de siste dagers suksess for Ghana tyder mye på at han forlater Start i god tid før det.

Eksperter Fædrelandsvennen har snakket med tror Annan er et hett tema blant klubber og deres agenter og speidere på tribunen i Afrika-mesterskapet.

– Alle Ghanas spillere overvåkes. Mange klubber og agenter vil nok stusse når de ser Start bak navnet hans. Det er ikke akkurat en toppklubb i Europa, sier Rosenborg-speider og Afrika-ekspert Stig Marius Torbjørnsen.

– Afrika-mesterskapet er et stort utstillingsvindu. Alle store klubber med respekt for seg selv er representert der nede. Anthony har gjort det strålende og følges nok tett. Han er ung og spiller på et godt landslag. Jeg tror Start sitter med gode kort på hånden, sier agent Stig Lillejord.

Interessen for unge afrikanske spillere er stor i Europa. Fædrelandsvennen har sett på troppene til lagene som er i semifinalene i Afrika-mesterskapet.

Blant de tre store favorittene finner vi, nærmest uten unntak, spillere fra topplag i Europa.

Elfensbenskysten har blant annet sju spillere fra Premier League, sju fra toppserien i Frankrike og to fra Spania i sin tropp.

Kamerun har fem fra Frankrike, tre fra England og tre fra Tyskland, mens Ghana har fire fra England, to fra Spania, to fra Frankrike og to fra Tyrkia.

I tillegg til Anthony Annan. Fra IK Start og nivå to i Norge.

– Det er litt spesielt det der, når han spiller ved siden av Essien fra Chelsea på Ghanas midtbane. Han kostet 250 millioner kroner da han kom til Chelsea. Annan kostet vel rundt tre. Det er ikke 247 millioner i forskjell på dem, og jeg tror ikke det er så mange som ser forskjell på dem hvis de ikke vet hvem som er hvem på forhånd, sier Torbjørnsen.

– Hva er markedsprisen?

– Det er vanskelig å si. Det er klart at han er interessant og at mange klubber vil se ham når serien i Norge starter, men markedet i Norge er tregt. Christian Grindheim ble solgt til Heerenveen for 20 millioner, men når verken Stabæks Alanzinho eller Somen Tchoyi ble solgt i fjor så sier det litt, understreker Torbjørnsen.

– Det finnes ingen prisliste for slike spillere. Det kommer an på hvor mange som er interessert, sier Lillejord.

Interessen er allerede dokumentert.

Før overgangsvinduet stengte i forrige uke hadde Start flere franske klubber på tråden, men ghaneseren blir uansett i Start fram til det utenlandske overgangsvinduet åpner igjen i sommer.

– Jeg vil understreke at vi helst ser at Annan hjelper oss til opprykk. De prosentvise sjansene for opprykk minker for hver spiller vi selger, sier Svein Mathisen.

– Har dere råd til å beholde både ham og Fredrik Strømstad etter sommeren?

– I ytterste konsekvens har vi det, sier Mathisen.