Etter hvert stables det opp så mange forsterkende momenter at det stiller spørsmål rundt troverdigheten både til hovedpersonen og teamet rundt ham.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter. Foto: Rune Petter Ness

Evnen til å tilgi er stor, særlig når man har med en folkekjær person som Petter Northug. Men et sted går det en grense. Den grensen ble tøyet langt da detaljene fra villmannskjøringen og tiltalen kom opp.Alle skjønner hvilken risiko en sterkt beruset person påfører omgivelsene når han kjører i 83 kilometer i timen gjennom en rundkjøring, og flyr 16 meter gjennom lufta. Her var risikoen stor for både eget og andres liv og helse.

Dømmekraften satt på prøve

Å følge opp med falsk forklaring var et usedvanlig mislykket forsøk på å slippe straff. Med falsk anklage mot medpassasjeren flyttet Northug strafferammen mange hakk opp. Og i denne fasen må det være lov å stille spørsmål om hvor kloke råd han fikk av sine omgivelser.

Dømmekraften ble satt på prøve. Likeså moralske og etiske verdier både for hovedpersonen og teamet rundt. Jeg registrerer at Petter Northug forklarer forsøket på å få kameraten til å til å ta på seg skylden med å skylde på fylla.

De første forsøkene på å pynte på virkeligheten kom fra hans rådgiver som fortalte at Northug var i «samtale» med politiet. Samtale er et lite dekkende ord for de forhørene som følger etter en handling med betydelig strafferamme. Siden ble dekkoperasjonene bare verre.

Svekket troverdighet

Northug-boken som kom sist uke, virket i første omgang som et godt forsvarsskrift og et forsøk på å prosedere saken. Den flottet seg med den etterlyste faktaopplysningen om promillenivået, men beretningen berørte ikke de alvorligste punktene i tiltalen. Å sparke kritisk i alle retninger, men hoppe bukk over de alvorligste momentene, svekker troverdigheten både til boken og Northug-teamet.

Vi ser skøyeren Petter Northug i tv-reklamer, i bokutgivelser, i tv-serien som startet i kveld og i ukebladet Se og Hør. Alt dette blir litt vanskelig å forholde seg til med den alvorlige tiltalen som ble presentert av statsadvokatsembetet i dag.

Midt oppe i dette står Coop, som skal «hjelpe» Northugs karriere til nye høyder. Først varslet de storrengjøring i teamet, men nå sitter de igjen med nesten identisk team som i fjor.

Snart starter også forhandlingene om å lempe på skiforbundets krav til Petter Northug i forbindelse med deltakelse på landslaget gjennom vinteren.

Et sammensurium

Det er i sannhet et sammensurium. Jeg bare håper at Petter Northug klarer å samle sammen alle trådene og reise seg igjen.

Jeg registrerer at interessen i stor grad dreier seg om fremtiden som skiløper. Vil rettsapparat betrakte skistjernen som sesongarbeider og la han tilpasse soningen i forhold til jobben som skiløper.

Hvorvidt han får bli med til VM, og om han eventuelt får gå i Falun med eller uten fotlenke, får være underordnet.

Det er nå Petter Northug får bruk for sin mentale styrke.