Henrik Ingebrigtsen skal ikke delta i NM. Det øker Tysses mulighet til å kapre det gjeveste trofeet i Haugesund. Selv tror han Jaysuma Saidy Ndure på sprinten og unggutten Karsten Warholm på 400 meter blir de argeste konkurrentene i kampen om kongepokalen.

Skal gi gass

— NM kommer på dag ti etter at vi kom ned fra Flagstaff. Det er perfekt, så jeg kommer til å gi gass, sier Tysse.

Han går 5000-meteren i NM fredag. Så skal han bruke de neste ukene på å forberede seg til VM. Der skal han gå 20 km. Datoen er 23. august.

Tre år etter at han sonet ferdig dopingdommen, satser Tysse stadig like hardt. Han lever på støtten han får fra Norna-Salhus, samt studielån og konens lønn.

Fått tilbake idrettsgleden

I år er VM i Beijing høydepunktet, og så satser han på å runde av karrieren med OL i Rio neste år.

- Hvordan klarer du å motivere deg?

— Det er på en måte gleden ved å drive idrett som driver meg. Den har gradvis kommet tilbake, og jeg føler fortsatt at jeg har mer å gi. Det er stadig mye jeg kan forbedre, og da er fortsatt gløden der til å pushe meg selv og finne ut hvor langt jeg kan nå, svarer Tysse.

Drømmen om Rio

— Selv om det er stramt økonomisk, gir det en utrolig motivasjon å få drive med det du liker aller best på full tid. Drømmen om OL i Rio er så klart også en drivkraft.

Vi sitter på terrassen hjemme hos foreldrene på Søfteland, der Erik nå bor i en kjellerleilighet sammen med konen Kristin og sønnene Andreas (6) og Martin (3).

Han har akkurat fullført en formiddagsøkt på 18 km. Senere på dagen skal han ha en 40 minutters joggetur.

— Jeg satser på å holde trøkket oppe frem til avreise til VM 14. august. Da skal VM-troppen først ha en fem dagers precamp i Hong Kong. Da skal formen være der, og så er det bare å akklimatisere seg, komme inn i tidsrytmen og prøve å finne overskudd, sier Tysse.

Trives i ekstremvarme

Han er trygg på at han skal takle varmen og forholdene som venter. Tysses beste prestasjoner har kommet nettopp i asiatisk ekstremvarme med høy luftfuktighet.

— Jeg har vist tidligere at jeg takler sånne forhold, sier han og minner om de to 5. plassene han tok i Osaka-VM i 2007 og i Beijing-OL året etter - da på 50 km.

— Det gir meg trygghet å vite at jeg behersker sånne forhold. I Flagstaff trente vi også i temperaturer på 30 til 35 grader, og jeg fikk positive svar, sier han.

Ser bare fremover

Han hevder han har klart å legge dopingsaken mer og mer bak seg.

— Den vil alltid være en del av meg, men jeg føler at jeg nå klarer å se fremover og konsentrere meg om å gjøre noe med det jeg kan forandre. Ekspertene jobber i bakgrunnen og på fritiden for å prøve å finne flere svar. Men det er et vanskelig system å jobbe mot, og de har sagt til meg at jeg bare må fokusere på idretten. Hvis de trenger noe svar fra meg eller tilbakemelding på noe annet, så gir de meg en lyd. Og så holder de meg oppdatert underveis. Men saken er ikke så forstyrrende lenger. Jeg føler jeg får gjort det jeg skal på trening og at livet nå etterhvert går mer som normalt, sier Tysse.

Topp-8 mulig i VM

Mens han er i Kina for å gå VM, har eldstesønnen sin første skoledag.

— Den kommer jeg til å følge på Skype, røper Tysse.

- Hvor høyt kan du komme i VM?

— På en god dag tror jeg topp-8 kan være mulig. Men nivået er veldig høyt, og det er fort 20 mann som kan kjempe om de åtte plassene, svarer han.

I Rio om et år sikter han høyere. Da satser han på å gå 50-kilometeren, som normalt er hans beste distanse.

— Hvis ting klaffer optimalt, så vet jeg at jeg har en god mulighet til å være med i medaljekampen, sier Tysse.

- Burde hatt pokalen

Kjell Magne Ebbesvik i Norna-Salhus mener det er åpenbart at Tysse er blitt snytt for kongepokalen i NM ved minst én anledning.

— I 2013 var det opplagt at Tysse skulle hatt pokalen. Han leverte et resultat på internasjonalt nivå, mens Øyvind Kjerpeset (400 m hekk) løp på en tid som du ikke kommer noen vei med utenfor Norge. Skal det være rettferdig, må de gi pokalen til den som leverer best. Det er utidig at man skal straffe Tysse etter at han har sonet ferdig, sier Ebbesvik.