«Det året det var så bratt» tilhører egentlig Øystein Sunde. I fjor ble også Norges beste langdistanseløper med i koret. For mange galskapsøkter i Kenya kan ha ødelagt fjoråret. Han var bekymret også tidlig i år.

«Pokker, nå har jeg "driti" meg ut igjen», tenkte Sindre Buraas da han kom hjem fra høydetrening i Kenya etter påske. Den siste uken i Afrika hadde gått tungt, og det var like tungt da han kom hjem. Skulle 2015 bli et mareritt på linje med 2014?

2014. Hva gikk galt? Fortsatt vet ikke Vidar-løperen helt svaret. Han hadde en teori om overtrening, eller at det var noe rusk i kroppen. I alle fall ble fjoråret en dundrende nedtur etter at han i 2013 hadde vært i VM-finalen i Moskva.

– Jeg tror også det har virket positivt at jeg er blitt med på færre galskapsøkter i Kenya. I år lot jeg maratonløperne fra Kenya ta en del av tremilsøktene sine uten meg. Det var nok lurt, erkjenner Buraas over en café-au-lait på Kaffebrenneriet. Men selv da løperlivet var som tyngst i fjor, prøvde han å finne lyspunkter.

– Jeg husker at jeg sa at all treningen ikke trengte å ha vært forgjeves. Den lagres jo i kroppen. Jeg tror jeg nyter godt av den i år, sier Buraas, som fikk sin etterlengtede opptur da han løp på 13.11,96 i Heusden for halvannen uke siden. Det gir ham VM-tur og 22. plass på årets verdensstatistikk.

Ingen frykt for 12-tallet

– Jeg kunne ha løpt fortere enn 13,11, men målet var å komme under VM-kravet på 13,23. Derfor tenkte jeg det var best å bruke fornuften fremfor å sprekke og komme inn på 13,27. Jeg tror jeg kunne vært med inn på vinnertiden 13,06. – Du har tidligere snakket om å bryte 13,00-grensen?

– Jeg er optimistisk med tanke på å greie det. Og jo lenger jeg holder på, dess større blir muligheten. Mo Farah (32) var en 13,20-løper i nesten ti år før det plutselig løsnet for ham, sier 26-åringen om den britiske OL-helten som ligger 19/100 foran ham på verdensstatistikken i år.

– Skjegget ditt, er det et veddemål?

– Jeg synes det er kult, og jeg tar det ikke før jeg er fornøyd med formen. Er ikke helt fornøyd ennå.

Blodpass styrker mulighetene

Buraas blir ikke fullt så snakkesalig når vi kommer inn på doping. Han vil ikke beskylde andre for å jukse så lenge han ikke har noe bevis for det, men han er glad for at blodpass er blitt introdusert. Selv har han hatt blodpass siden 2007.

TILBAKE: Sindre Buraas i aksjon på friidrettsbanen. Foto: NTB scanpix

Kenyanere og etiopiere dominerer fortsatt, men det tyter ikke lenger ut med nye løpere som pastiller på en dropsfabrikk. Og hvor er det blitt av utøverne fra Nord-Afrika og Sør-Europa som tidligere var så lettbente? – Jeg får ikke gjort noe med at folk jukser, så det bruker jeg ikke energi på, sier Hurdals-gutten, som nøyer seg med å registrere at han er den 278. beste på 5000 meter gjennom alle tider. Men løper han under 13,00, er han Europas beste i år!

Godfølelsen kom

I slutten av september i fjor merket Sindre at kroppen begynte å fungere igjen. Da vant han Wyllerløypa Opp på ny rekord. Det var rett før hans egen deadline for en vellykket 2015-sesong. Uten en skikkelig oktober kunne årets grunnlag blitt for tynt.

I år startet det greit med 13,39 i Belgia i mai. Så kom nedturen med 13,55 i Roma.

– Roma kom nok litt for tett på. Etter det gikk jeg ned to-tre kilo, og så løsnet det. Åtte dager før Heusden sa jeg til dem rundt meg at jeg følte jeg kunne løpe på 13,06 (norgesrekorden til Marius Bakken). Det ligner ikke meg å komme med sånne uttalelser, sier Hurdals-ekspressen, som romerikingene liker å kalle ham.

Dropper Stockholm, løper NM

Buraas ble ikke veldig populær i friidrettsforbundet da han løp halvmaraton i Birken rett før lag-EM og meldte forfall på grunn av vondt i bena. Men han tror det var en langøkt han trengte for suksessen han fikk i Belgia.

Nå melder han et forfall som ikke bekymrer noen i NFIF. Fordi han ikke får plass i A-heatet på 1500 meter i DN-galan i Stockholm i morgen, konsentrerer Buraas seg om den samme distansen i NM i Haugesund.

Så blir det høydetrening med Henrik Ingebrigtsen i St. Moritz og precamp i Hongkong før VM i Beijing.

Og en ny finaleplass på 5000 meter?