Lørenskog — Stavanger 4-3 e.f.

Hvordan forsvare en ledelse i ishockey? Ja, det gjelder i hvert fall å ikke sovne i egen sone. Den leksa bør Lørenskog ha lært nå. Laget, som jakter sin første kongepokal, ledet tre ganger, men måtte likevel ha forlengning for å sikre 4-3-seier og utligning til 1-1 i best av syv-serien. Det var egentlig helt unødvendig, for hjemmelaget var det klart førende laget i det meste av finale nummer to.

Derfor var det bare helt på sin plass at Stefan Espeland slo inn vinnermålet i sudden death. Henrik Holm i Oilers-buret storspilte i forlengningen, men tilslutt måtte han gi tapt for Espelands skudd.

— Det er en retur og et drittmål som avgjør, men det er det samme. Det var en fantastisk følelse, sa Espeland til TV 2 sekunder etter scoringen.

Lettet trener

— Gudskjelov var det sudden death, og da kunne de ikke score igjen, sa en lettet Lørenskog-trener Kenneth Larsen.

Han mente at han ikke hadde sett laget sitt sovne slik tre ganger etter å ha tatt ledelsen, og tar ikke av etter seieren.

— Jeg venter med det, sa Larsen tørt inne i garderoben etter at laget hans hadde tatt en uhyre viktig – og fortjent – seier.

For Lørenskog var det ikke bare viktig, men nødvendig å utligne til 1-1 i finaleserien som spilles best av syv. Hadde de havnet bak 0-2 i kamper ville det blitt enormt tungt å hente opp det erfarne finalelaget fra sørvest.

— Jeg synes vi har spilt to gode kamper. I dag hadde lagene hver sine perioder av kampen, men i forlengingen fikk vi et momentum som vi tilslutt klarte å utnytte. I sudden death er det ofte tilfeldig hvem som avgjør, men vi fortjente det denne gang, mente Larsen.

Den tidligere Vålerenga-spilleren og Oslo-lagets finalehelt fra 2009 var fornøyd med mye av spillet, men ikke hvordan Stavanger tre ganger på rad fikk komme kjapt tilbake etter at Lørenskog hadde tatt ledelsen. Laget fra sørvest er kjent for å kjøre på etter å ha havnet bakpå, så Lørenskog burde vært advart.

— Vi må bare være mer nøye når vi har scoret, slo han fast.

- Så redde ut

Etter den første kampen i Stavanger hadde Lørenskog grunn til å føle seg litt snytt. Da var de minst på høyden med Oilers. Torsdag var hjemmelaget igjen et lite hakk hvassere enn de regjerende mesterne, og denne gang fikk laget Romerike lønn som fortjent.

Oilers-trener Petter Thoresen var ikke nådig med spillet hans elever leverte i forlengingen.

— Da ble vi overspilt og så ganske redde ut. Men jeg synes vi hang bre med i de tre ordinære periodene, mente Thoresen.

Kampen startet i et meget høyt tempo. Publikum ble sittende å vri på hodet som på en tenniskamp. Det tok litt tid før de virkelig store sjansene kom, men det var intenst og underholdende.

Straffet "sine egne"

Lagene scoret en gang hver i av de ordinære periodene. Hver gang var det Lørenskog som var først frempå. Men to ganger tok det under minuttet før Stavanger kvitterte. Begge ganger ved den 19 år gamle latvieren Rudolfs Balcers. Han kom til Norge og Lørenskog (1) som 14 åring sammen med Maxims Ponomarenko. Sistnevnte er fremdeles i klubben fra Romerike, men siden Balcers ikke kom inn på den skolen han ønsket, flyttet han til Stavanger.

I lokalavisen RB antydet flere Lørenskog-ledere at det ikke var håp for klubben om det ikke ble full hall i den første finalen på hjemmebane på fire år. Skal man være stygg, så er det altså ikke det. Flere hundre tomme stoler var ikke en finale verdig. Hva i all verdens navn skal til for å lokke Lørenskog-folket på hockeykamp? Eller er det bare som mange vil ha det til? Den store interessen mangler på Romerike.

I 2012, da lagene møttes forrige gang i finalen, sto det også 1-1 etter to kamper. Da vant lagene først borte. Nå har begge vunnet sine hjemmekamper.

Neste kamp spilles i Stavanger i morgen

PS. I 2012 endte det med at oljegutta vant serien 4-2. Denne gang ser det minst like jevnt ut.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport. Last ned eller lytt i Itunes eller sveiv i gang på direkten her nå: