Les også:

Rekdal fikk mye oppmerksomhet da han som Vålerenga-trener tilbake i 2004 ble sitert på at han hadde en personlig homofobi i avisen Natt & Dag.

– Jeg ble fullstendig feil framstilt i den artikkelen, for jeg har ikke noe imot homofile. I intervjuet snakket jeg om en situasjon jeg opplevde på et diskotek i Belgia. Der ble jeg nærmest inneklemt i en situasjon der det var en guttegjeng med mye klining. Det synes jeg var ukomfortabelt, og det er jeg ikke flau for å si, sier han til Sunnmørsposten.

Åpne kort

– Hadde du vært ukomfortabel om det hadde vært en homofil spiller i garderoben i AaFK?

– Jeg foretrekker at vi kan spille med åpne kort med hverandre, for jeg er en veldig åpen person selv. Hadde vi hatt en homofil fotballspiller i garderoben hadde vi kanskje følt litt på det, sier han.

– Hva mener du med det?

– Når spillerne lever så tett på hverandre, ville nok noe slikt kommet fram. Det er derfor jeg foretrekker åpenhet, for da slipper man prat mellom spillerne og mistenkeliggjøring. Vi må være ærlig med hverandre, mener Rekdal.

Tirsdag la Norges Fotballforbund fram en undersøkelse som viser at det er lettere å stå fram som homofil fotballspillere i dag enn tidligere. Men ingen norske menn på eliteserie – eller landslagsnivå har kommet ut av skapet.

– Det kan ha med å gjøre at det er mer utbrett på kvinnesiden, men statistisk sett skulle det vel ikke være så stor forskjell, sier han.

Klart råd

– Tror du det finnes homofile fotballspillere på toppnivå i Norge?

– Ja, det hadde vært rart om det ikke var det, men jeg skal ikke påstå for mye. Fotballmiljøet i Norge er ikke så stort at det er mulig å gjemme seg bort og skjule det. Mitt klare råd er å være den du er, og vise hvem du er.

– Hvordan hadde du reagert om en av dine egne spillere sa til deg han var homofil og trengte støtte?

– Det er mitt ansvar som leder å stå bak spillerne mine og gi dem støtte, det hadde jeg også gjort i en slik situasjon. Jeg hadde ikke hatt noen problemer med å verken bruke eller kjøpe en spiller som var homofil. Det viktigste er hva vedkommende presterer på banen, understreker Rekdal og legger til:

– Det hadde ikke vært slik at hvis det hadde blitt en «jubelklynge» etter ei scoring, så var det en spiller som ikke fikk være med. Vi skal være åpne og inkluderende i fotballmiljøet, men jeg skjønner at det kan være vanskelig å stå fram.