Reaksjonene ble helt annerledes enn det Niklas Løvik Olausson (20) hadde fryktet. Nå anbefaler han andre i samme situasjon å være ærlige både mot seg selv og sine omgivelser.

Romjulen 2011: Niklas Olausson er på besøk hos kjæresten, og sammen venter de på neste nummer av Se og Hør. Den ene er fotballspiller, den andre deltager i Idol. Sammen har de bestemt seg for å fortelle om sin kjærlighet.

— Dagen før bladet kom ut var jeg nervøs. For jeg fryktet virkelig reaksjonene, og hadde forberedt meg på det verste. Fryktet at jeg måtte slutte, at venner skulle gå fra meg, og at jeg ikke lenger var velkommen i fotballmiljøet. Jeg hadde bare fortalt om min bifile legning til noen veldig få. Men da meldingene begynte å tikke inn både på sms og Facebook, var de bare av det positive slaget. Jeg kan ikke huske en eneste vond bemerkning, forteller keeperen som har spilt fotball så lenge han kan huske.

Gikk på toppidrettsgymnas

Da Niklas Olausson begynte på ungdomsskolen, skjønte han at han var bifil, men skjøv det bort. Det var fotballen som tok det meste av tiden. Han bodde på Hønefoss, men spilte fotball for Jevnaker. Første året på videregående tok han i Haugesund og FK Nord før han kom inn på toppidrettsgymnaset i Skien. Mens han var der spilte han både i Notodden (junior interkrets og på 2. laget) og for Tollnes.

En lyskeskade har satt ham utenfor fotballen en god stund nå. I går var han til MR-undersøkelse og er inneforstått med at han kanskje må gjennom en operasjon.

— Akkurat nå er det aller viktigste for meg å komme tilbake til fotballen. Jeg har lyst til å se hvor langt jeg kan nå. Jeg ser først mot det å kunne spille i en annendivisjonsklubb, sier han.

Hadde angst

Men det er ikke så mange månedene siden han slet på fotballbanen. Det som han egentlig bare hadde skjøvet vekk tidligere, den seksuelle legningen, var i ferd med å bli et problem, som også gjenspeilte seg da han sto i mål.

Han hadde angst og mye motgang, men kjærligheten og ærligheten ble til slutt redningen.

— Jeg ville egentlig at alle skulle få vite det samtidig i stedet for bare å fortelle det til én og én. Da Se og Hør ville prate med kjæresten min fra Idol, ble det helt naturlig for meg også å stå frem. Jeg var veldig nervøs på forhånd, men samtidig var det helt greit for meg. Det ville kanskje bli en stor sak, men da ville jeg også bli ferdig med det.

Bare positivt

Reaksjonene kom, og de var bare positive.

— Det overrasket meg stort. Trenerne mine og medelevene på skolen hadde ikke noen problemer med det i det hele tatt. Jeg merket at jeg fikk noen blikk den første uken mens det var en nyhet, men så var det helt greit, forteller han.

Noen av trenerne på skolen visste om det på forhånd, han måtte fortelle for å forklare hvorfor han slet sportslig. De ble viktige støttespillere for ham.

— To trenere jeg hadde på guttenivå ringte også til meg etterpå og sa hvor fint de syntes det jeg hadde gjort var. Alt dette viser jo at det ikke er så ille å stå frem som jeg hadde fryktet.

I etterkant har også flere andre fotballspillere tatt kontakt og skrytt av det han gjorde.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STO FREM: Niklas Løvik Olausson (20) er glad for at han valgte å stå frem som bifil. FOTO: OLAV OLSEN

Våger ikke

— «Fint at du gjorde det, men jeg våger ikke», er det mange som sier. Jeg prøver å si at det ikke er så ille, men jeg skjønner at det kan være vanskelig for dem å forstå. Toppspillere tenker nok mye mer på publikum og videre karrière enn det jeg gjorde. Men vi kan ikke vente på at en toppspiller kommer ut. Da kan det hende vi må vente lenge.

Derfor anbefaler Olausson også toppspillere å gjøre det samme som ham:

— Nå er det på tide at noen våger å gjøre det. Jeg tviler på at de får karrieren sin ødelagt av den grunn. Jeg slet med dårlig selvtillit før det kom ut, men nå føler jeg meg veldig bra. Mange kilo forsvant fra skuldrene mine.

Rollemodell

Selv hadde han ingen forbilder som han kjente til bortsett fra svenske Anton Hysén som sto frem i fjor.

— Det hjalp meg også. Da jeg fikk så mange positive tilbakemeldinger fra folk jeg ikke kjente, skjønte jeg at dette var noe jeg kunne bidra med. Jeg vil jo at dette skal bli lettere for andre også.

Initiativet hans ønskes velkommen:

— Det er veldig fint at vi har slike rollemodeller, det må til for å skape forståelse og åpenhet. Fotball er en stor idrett og alle involverte har et viktig samfunnsansvar. Vi ønsker åpenhet, og håper på flere åpne, gode eksempler. Noen må gå foran. Men det er alltid ens egen vurdering som må avgjøre om man vil være åpen eller ikke, sier Hans Heen Sikkeland som er leder i Landsforeningen for Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) i Oslo og Akershus.