HAMAR: Kun en sportslig ener vil kunne redde interessen mener ekspert.

— Interessen for sporten vil øke når vi går kjempefort på skøyter. Dette handler først og fremst om sportslige prestasjoner, sier NRK-ekspert og tidligere verdensmester, Even Wetten, til Aftenposten.

God plass på tribunen

— Og så må publikum like de utøverne som gjør det veldig bra. Den dagen folk har en forventning om at vi har vinneren på start, og at det er slik over tid, da vil også interessen øke, legger han til.

Billettsalget før mesterskapet i OL-hallen fra 1994 har gått rekordtregt. Selv om de på tribunen skapte ålreit stemning under EMs første dag, var det mange ledige plastseter og trebenker i hallen i byen ved Mjøsa.

Håvard Bøkko er enig med Wetten.

— Det er klart det er bekymringsfullt at interessen for skøyter er dalende. Vi har en ganske høy snittalder på vårt publikum, og jeg skulle gjerne sett at det ble kult for 25-åringer å gå på skøyteløp igjen.

Selve løpet er jo gøy, men det er kanskje for mye dødtid rundt. Kanskje folk heller vil se det på TV. Men vi må bare jobbe knallhardt og gå fort på skøyter, så tror jeg folk vil komme tilbake, sier de siste års beste norske herreløper.

Sverre Lunde Pedersen er glad de som kommer gir løperne støtte.

— Men det er klart vi skulle hatt flere på tribunen. Men vi konkurrerer mot idretter som ski og skiskyting. Der er Norge veldig gode, og derfor velger mange kanskje det fremfor skøyter, sier 21-åringen.

Blokhuijsen leder

Under EMs åpningsdag i går vant Håvard Bøkko 500 meteren på tiden 35,99. Senere på dagen var det duket for 5000 meter, distansen Bøkko har trøblet med denne sesongen.

I par med nederlenderen Koen Verweij gikk Bøkko i mål på tiden 6.22,97, og viste klar fremgang i langdistanseformen. Det holdt til syvendeplass på distansen.

Sverre Lunde Pedersen gikk en grei 5000 meter på 6.21,81 og ble nummer fem.

Leder sammenlagt etter dag én gjør Jan Blokhuijsen, som også vant 5000-meteren. Bøkko er nummer tre, med Lunde Pedersen på plassen bak.

Ida Njåtun ligger best an av de norske jentene etter lørdagens 500 meter og 3000 meter. Hun ligger på 14. plass sammenlagt.

I dag er det 1500 meter og 5000 meter for kvinner, herrene skal ut i 1500 meter og 10.000 meter.

PS! Hverken nederlenderen og superstjernen Sven Kramer eller russeren Ivan Skobrev går EM i Hamar.