HAMAR (aftenposten.no): Håvard Bøkko er beste norske løper etter EMs første dag. Hallingdølen gikk inn til seier på 500 meteren lørdag, mens han ble nummer syv på 5.000 meteren.

Dermed ligger 26-åringen på tredjeplass sammenlagt etter to av fire distanser i EM.

— Jeg har vært litt spent på formen før EM, men jeg kjenner på meg selv når jeg ikke er i form, og jeg har ikke vært bekymret for formen. Uansett er det godt å se at pilen peker oppover. 5.000 meteren min her var veldig positiv. Jeg hang overraskende bra med og for første gang på lenge sto jeg distansen bra, sier Håvard Bøkko.

Med et smil om munnen kunne nordmannen forlate Vikingskipet lørdag kveld vel vitende om at medaljesjansene er godt innenfor rekkevidde. Spesielt etter en 5.000 meter, som er distansen Bøkko har trøblet med denne sesongen.

Vil presse Blokhuijsen

Leder sammenlagt gjør favoritten, nederlandske Jan Blokhuijsen. 24-åringen vant 5.000 meteren på tiden 6.15,89. Sverre Lunde Pedersen ble nummer fem på samme distanse med 6.21,81, mens Bøkko endte på syvendeplass på distansen med sin tid 6.22,97. Fredrik van der Horst ligger på 12. plass sammenlagt etter å ha blitt nummer ti på 5.000 meteren lørdag ettermiddag.

I sammendraget skiller det 21 hundredeler fra Blokhuijsen på førsteplass ned til landsmannen Koen Verweij på annenplass. Bøkko ligger 27 hundredeler bak Blokhuijsen.

— Det er jevnt, og det er absolutt medaljesjanser her. Men det er flere som kan blande seg inn. Både Sverre og Bart Swings ligger bak der. Men Blokhuijsen kan godt et favorittstempel før søndagen, sier Bøkko.

De to nordmennene går i par på 1.500 meteren, som er første distanse søndag. Planen er at Bøkko skal lede sammenlagt etter den distansen slik at han får gå i siste par på 10.000 meteren som avslutter Em søndag ettermiddag.

Sverre Lunde Pedersen var ikke fornøyd med sin 5.000 meter. Fjerdemannen sammenlagt tror han fortsatt har litt «grums» igjen i halsen og brystet etter sykdommen i romjulen.

— Det kjennes som det kanskje sitter igjen noe. Jeg følte ikke jeg fikk nok oksygen. Men jeg skal ikke skylde på det. 5.000 meteren ble ikke helt som forventet. Det ble tungt på slutten, sier 21-åringen som gikk alene og måtte gjøre løpet på egenhånd ettersom han parkerte parkameraten sin tidlig.

Har gullplanen klar

— Hva tenker du om medaljesjansene nå?

— Det er fortsatt jevnt, ikke altfor langt opp, men det blir nok tøft, sier Lunde Pedersen som ligger 1,96 bak Blokhuijsen, halvannet sekund bak Bøkko på tredjeplass.

Landslagstrener Jarle Pedersen oppsummerer slik etter den avsluttende 5.000 meter lørdag:

— Det er tett mellom de tre beste. Ønskesituasjonen nå er at Håvard og Sverre levere en god 1.500 meter og at Håvard går seg opp på førsteplass etter tre distanser og at Sverre beholder fjerdeplassen. Da får de siste par på 10.000 meteren og det kan være en fordel. Det er et godt utgangspunkt for å ta gullet. Og det er fortsatt muligheter for det. Men jeg likte ikke at vi ikke var nærmere Blokhuijsen på 5.000 meter. Han er litt for langt foran. Men det må gjøres en jobb i morgen, sier Jarle Pedersen.

Om Bøkkos oppløftende 5.000 meter sier Pedersen:

— Klar fremgang, årsbeste. Det er lenge siden han har gjennomført så bra.

Ida Njåtun er beste norske jente etter EMs første dag. Hun ligger på 14. plass sammenlagt etter tiendeplass på 500 meter og 15. plass på 3.000 meteren.