Alexander Tettey og Norwich kunne juble etter seier i semifinalen mot erkerival Ipswich. I ettermiddag venter Middlesbrough i finalen på Wembley. Alexander Tettey og Norwich kunne juble etter seier i semifinalen mot erkerival Ipswich. I ettermiddag venter Middlesbrough i finalen på Wembley. Foto: Digitalsport

Han skal hindre tidenes første Premier League-sesong uten nordmenn

Alexander Tettey har en tung bør på sine skuldre i ettermiddag.

Dersom Tettey og Norwich taper playoff-finalen mot Middlesbrough på Wembley i ettermiddag, risikerer vi å få tidenes første Premier League-sesong uten en eneste nordmann.

Helt siden Premier Leagues opprettelse i 1992 har det florert av nordmenn i engelsk toppfotball. På slutten av 1990-tallet var det over 20 nordmenn i Premier League. Da inneværende sesong startet i august i fjor var det bare èn igjen: Brede Hangeland i Crystal Palace. Så ble antallet doblet i løpet av våren da Fredrik Ulvestad debuterte for Burnley.

Nå er ståa denne:

  • Brede Hangelands kontrakt med Palace går ut nå i sommer. Den kan imidlertid bli forlenget, signaliserte manager Alan Pardew til lokalavisen Croydon Advertiser tidligere i mai.
  • Fredrik Ulvestad fikk sin første kamp fra start da Burnley tok farvel med Premier League med 1-0-seier borte mot Aston Villa søndag. Neste sesong spiller Ulvestad i Championship.
  • Opp fra Championship kommer Bournemouth og Watford, uten nordmenn. Men i ettermiddag kan altså Norwich med Alexander Tettey rykke opp til Premier League.

LES OGSÅ: Hele oversikten over nordmenn i Premier League

Verdt 1,4 milliarder

Et opprykk til Premier League sies nå å være verdt astronomiske 1,4 milliarder kroner. Sånn sett er det verdens viktigste fotballkamp økonomisk – viktigere enn både VM-finale og finale i Champions League.

— Det blir min største opplevelse i karrieren med tanke på settingen, hva det betyr, hva det spilles for, hvor det spilles og antall tilskuere. Alt dette gjør kampen til en ekstraordinær fotballkamp, sa Tettey til Adresseavisen søndag.

Tettey har også latt seg intervjue av den britiske storavisen The Guardian. Her fokuseres det på at Tettey har mye å revansjere etter selvmålet mot nettopp Middlesbrough da lagene møttes i serien 17. april. Da tapte Norwich 0-1 hjemme for Boro og rotet bort sjansen til direkte opprykk.

— Da dommeren blåste for full tid i den kampen var det som å være i helvete. Det var fryktelig skuffende, for dersom vi hadde vunnet den kampen ville vi trolig ha sikret en av de to direkte opprykksplassene. Det er en av årsakene til at guttene er giret opp før finalen på Wembley. Det er på tide å vinne mot Middlesbrough, sier Tettey.

Da lagene møttes på Middlesbroughs hjemmebane Riverside i november vant Boro 4-0. Det var Norwich’ største tap denne sesongen. Sånn sett har Boro et psykologisk overtak på «Kanarifuglene» før ettermiddagens finale.

Et annerledes marked

Mange nordmenn heier nok litt ekstra på «norske» Norwich i dag. Det vil bli rart med en Premier League-sesong uten norske innslag.

— Det er litt trist for oss som elsker Premier League. Det er alltid kjekt å ha nordmenn med der, det gir det lille ekstra og skaper ekstra blest, uttalte tidligere Southampton-stopper Claus Lundekvam til Bergens Tidende i fjor sommer.

— I dag hentes spillere fra hele verden, og markedet er helt annerledes. Derfor må vi jobbe knallhardt med spillerutvikling, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb i samme saken.

I kveld vet vi om Norge fortsatt blir representert i en av verdens aller beste fotballigaer.

  • Middlesbrough – Norwich 16.00 på TV 2 Sport Premium.