Frankrike har siden Michel Platinis dager vært å regne med i VM-sammenheng. Men etter å ha tapt 2006-finalen på straffer ble forrige mesterskap en fiasko. Sist med ett poeng i gruppespillet etter utenomsportslig kaos var langt unna den standarden man så for seg. Men nå er det nye tider i fransk fotball.

Direkte kl. 21: Frankrike — Norge

Selv om forventningen ikke er altfor store foran det nært forstående verdensmesterskapet, har Frankrike en gyllen ungdomsgenerasjon på vei opp, med EM på hjemmebane om to år som det store målet. Fremst i rekkene står Paul Pogba, stortalentet Manchester United mistet uten å få betalt.

Vraket for back

Nyttårsaften 2011: Gulljagende Manchester United står klare til å møte nedrykkstruede Blackburn hjemme på Old Trafford. En kamp alle venter at vil ende i en klar hjemmeseier. Men manager Alex Ferguson sliter med store skadeproblemer til denne kampen. Michael Carrick, vanligvis førstevalg sentralt på midtbanen, blir trukket ned som midtstopper. Høyrekant Antonio Valencia brukes som back. Men hvem skal spille sentralt på midtbanen, der hvor alternativene er få?

Forholdet mitt til treneren ble helt ødelagt. Jeg var veldig, veldig skuffet - Paul Pogba

I tillegg til Nani på høyrekanten, et nær selvsagt valg, blir spissen Daniel Welbeck brukt til venstre. Sentralt blir Park Ji-Sung trukket inn. Den siste plassen sentralt går til høyreback Rafael, som før eller siden aldri har spilt i en slik rolle. På benken sitter stortalentet Paul Pogba, hvis posisjon på banen nettopp er sentralt på midtbanen. Der blir han sittende kampen ut mens Blackburn overrasker med å vinne 3-2.— Paul Scholes hadde lagt opp, Darren Fletcher var skadd. Det var ingen igjen til å spille på midtbanen. Men så valgte de å bruke Rafael der. Jeg ble sjokkert. Og jeg kom ikke inn heller. Etter det var forholdet mitt til treneren helt ødelagt. Jeg var veldig, veldig skuffet, fortalte Pogba til franske Canal+ i høst om episoden som fikk ham til å bestemme seg.

- Ingenting å angre

Unggutten, som Manchester United skapte et voldsomt rabalder for å hente fra Le Havre litt over to år tidligere, bestemte seg for å forlate engelsk fotball, og som Bosman-spiller signerer han for Juventus. Overgangen til italiensk fotball gjennomføres når kontrakten går ut sommeren 2012. — Jeg ble dyttet til det punktet. Øynene mine ble åpnet. Jeg bestemte meg for å signere for Juventus. Det var ingenting å angre på, var Pogbas beskrivelse av følelsene som fikk ham til å velge støvellandet.

Overgangen til italiensk fotballs gamle dame var heller ingenting å angre på. I Juventus-systemet med tre sentrale midtbanespillere kommer han på banen i flesteparten av kampene. Til tross for at midtbanen ellers består av Andrea Pirlo, Arturo Vidal og Claudio Marchisio, spiller Pogba 27 kamper, hvorav 18 fra start, i sin første sesong for de suverene seriemesterne. Fem mål, et par av dem minneverdige langskudd, bidrar til inntrykket av en solid sesong.Men det er i den nylige avsluttede sesongen Pogba virkelig har tatt steget opp mot stjernehimmelen. Med fast plass for Juventus har ryktene etter hvert også kommet om at klubber som Real Madrid og Paris Saint-Germain skal være villige til å legge så mye som €70 millioner (600 millioner kroner) på bordet for 21-åringen. En solid verdistigning for en spiller Manchester United ikke hadde bruk for, og som forlot klubben gratis for to år siden.

— Viste ingen respekt

Etter overgangen har Ferguson slått tilbake mot Pogba. Ifølge The Independent skal den legendariske manageren ha sagt at han synes det var «helt greit» at Pogba forlot klubben, og at franskmannen ikke viste nok respekt for klubben, fordi han mente Pogba skal ha vært enig med Juventus allerede før tapet mot Blackburn. Da Ferguson ga ut sin selvbiografi i høst var det imidlertid ikke ett ord om Pogba i løpet av de vel 350 sidene.

Ed Woodward, tidligere viseformann i klubben, hevder det var lite klubben kunne gjøre med at Pogba forlot klubben.

— Ut fra hva jeg har hørt er situasjonen man snakker om kokt opp som unnskyldning i ettertid. Jeg tror ikke vi kunne gjort noe annerledes med tanke på hvordan vi spilt kortene våre.

Uansett hva som var den eksakte årsaken til at Pogba forlot klubben, er det liten tvil om at klubben kunne hatt meget god bruk for ham nå. En toveisspiller med voldsom tilstedeværelse og kraft i spillet sitt er akkurat det klubben har savnet de siste årene. At man ikke klarte å beholde ham er blitt karakterisert som «Fergusons største tabbe» av flere, deriblant fotballbladet FourFourTwo.

Ny generasjon

Tirsdag står Pogba i front for en ny generasjon franske fotballspillere som kan gi landet håp foran det kommende verdensmesterskapet i Brasil, hvor Frankrike har havnet i en overkommelig gruppe. Honduras, Sveits og Ecuador er motstandere i gruppespillet.

Pogba omsvermet før en av Frankrikes treninger. Foto: AP

Pogba er én av åtte spillere med færre enn ti landskamper som er med i VM-troppen, og én av tre fra den gyldne 1993-generasjonen Frankrike håper skal gi landet mye glede på hjemmebane i EM om to år. Sist sommer ble landet verdensmestere på U20-nivå med en tropp som inneholdt et stort antall meget lovende spillereI tillegg til Pogba er det PSGs venstreback Lucas Digne og Real Madrids midtstopper Raphael Varane som er kommet med i VM-troppen fra 93-årgangen. Men også spillere som midtstoppere Kurt Zouma (St. Etienne, går til Chelsea i sommer), kantspiller Florian Thauvin (Marseille) og Monacos midtbanemann Geoffrey Kodogbia er spillere det forventes mye av i årene som kommer.

Inne i VM-troppen er også den interessante kantspilleren Antoine Griezmann, som er født i 1991, og som har hatt en strålende sesong for Real Sociedad. Trolig starter han mot Norge tirsdag. Clement Grenier (Lyon), Mamadou Sakho (Liverpool) og Eliaquim Mangala (Porto) er også født på 1990-tallet og med i troppen til VM.

Sparer stjernene

Mot Norge tirsdag har flere av Frankrikes mest kjente spillere fått hvile. Karim Benzema og Raphael Varane vant Champions League med Real Madrid tirsdag, og har ennå ikke ankommet Frankrikes treningsleir. Bayern Münchens Franck Ribery og Tottenham-keeper Hugo Lloris er også ventet å stå over kampen. Også Portos stopperkjempe Eliaquim Mangala ser trolig kampen fra tribuneplass.

På grunn av de mange forfallene har landslagssjef Didier Descchamps kalt inn flere spillere som ikke skal til VM. Loic Perrin (St. Etienne), Maxime Gonalons (Lyon), Remy Cabella (Montpellier) og Morgan Schneiderlin (Southampton) tar alle plass på benken tirsdag. Ifølge L’Equipe starter Frankrike trolig slik (4-3-3): Stéphane Ruffier – Mathieu Debuchy, Laurent Koscielny, Mamadou Sahko, Patrice Evra – Yohan Cabaye, Paul Pogba, Blaise Matuidi – Mathieu Valbuena, Olivier Giroud, Antoine Griezmann.

Mulig norsk lag (4-4-2): Ørjan Nyland — Martin Linnes, Håvard Nordtveit, Brede Hangeland, Tom Høgli - Stefan Johansen, Alexander Tettey, Ruben Yttergård Jenssen, Mats Møller Dæhli - Tarik Elyounoussi, Joshua King.