PARIS (Aftenposten.no): Det er mye pent å si om den oppvoksende landslagsgenerasjonen: Ungt, spennende, spillere med såkalte "unorske" ferdigheter. Fremtiden ser lys ut – og det kan godt være Norge snart har et landslag som leverer resultater.

Men troppen som i går fløy med SK0839 til Charles de Gaulle og Paris i går kveld, hadde en stor mangel i bagasjen: Mål.

Det var riktig nok flere forfall. Og det er garantert ikke den samme troppen som spiller før EM-kvalifiseringskamp hjemme mot Italia i september.

Likevel: For å komme til EM i 2016 trengs det mer enn ferdigheter og fremtidsprospekter. Det trengs mål. Mange flere enn vi har opplevd i senere tid.

Tallene lyver ikke

Aftenposten har gått gjennom de siste 20 A-landskampene, både treningskamper og kvalikkamper, og 22 mål er tall som bekymrer. Litt over ett mål i snitt for hver kamp er fryktelig svakt.

Vi liker å si at vi har en spisskrise. Og det er nok riktig. Men det påfallende ved tallene er at det er hele laget som ikke scorer nok. Norges spisser har siden sommeren 2012 scoret litt over halvparten av målene. Og det snittet er som det skal være når vi sammenligner med nasjoner vi har et forhold til (se egen faktaboks).

Man kan skylde på uflaks i en kamp, marginer imot i den neste, men over tid lyver ikke tallene.

For 10 år siden scoret Norge 30 mål i samme periode og med samme antall kamper.

10 år før der igjen, i det vi liker å kalle Norges stolteste periode med A-landslaget, ble det scoret hele 45 ganger. Kun 14 av dem, under en tredjedel, var spissmål. De resterende 31 ble scoret av midtstoppere, backer og ikke minst midtbanespillerne.

Akkurat som Tyskland i sine siste 20 kamper: 10 av 52 mål kommer fra rene spisser. Midtbanespillerne scorer de fleste målene.

Nye Norge trenger tid, det er fortsatt tre kamper igjen å øve på før alvoret braker, men om et halvt år har EM-kvaliken satt seg. Og da har vi ikke lengre tid til å vente på at det skal løsne for en spiss. Eller at en midtbanespiller eller to påtar seg målansvar.

Mens vi venter...

I dagens tropp er det vrient å se for seg en storscorer i den kommende kvaliken. Etter uttaket til denne ukes kamper mot Frankrike og Russland definerte landslagssjef Per-Mathias Høgmo fire spillere som spisser i Norges tropp: Mohammed Abdellaoue, Daniel Braaten, Tarik Elyounoussi og Håvard Nielsen. "Moa", som det har stoppet helt opp for, har meldt avbud. Og de tre øvrige er ikke direkte farlige foran mål de heller.

Det jobbes godt i norsk fotball. Og det kan godt være at det nye spissprosjektet under ledelse av tidligere angriper Eivind Arnevåg gir resultater. På sikt.

Sigurd Rushfeldt instruerer Håvard Nielsen, Joshua King, Daniel Braaten og Tarik Elyounoussi på lørdagens trening. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

I øyeblikket er vrient å se en kommende målmaskin. Men med spisser er det gjerne slik at det løsner skikkelig når han først har begynt å score. Og det kan være så enkelt som at en angriper får helt spesielle relasjoner til en eller flere lenger bak på banen. Plutselig kommer målene.Om det er noen trøst: Steffen Iversen, Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og John Carew var den forrige store norske spissgenerasjonen. Det begynner å bli noen år siden de dominerte for Norge.

Men heller ikke de klarte å berge Norge i EM 2000. Alle fire fikk mye spilletid i det mesterskapet, men det ble med det ene målet mot Spania i åpningskampen.

Mål i Europa

Siste 20 landskamper for 10 tilfeldig utvalgte nasjoner:

Tyskland 52 mål (10 spissmål)

Nederland 46 mål (26 spissmål)

England 44 mål (24 spissmål)

Sverige 37 mål (24 spissmål)

Belgia 35 mål (16 spissmål)

Italia 33 mål (14 spissmål)

Danmark 31 mål (16 spissmål)

Frankrike 29 mål (9 spissmål)

Island 27 mål (12 spissmål)