Sandnes Ulf-Strømsgodset 1–3

I 75 minutter var comeback-trener Tom Nordlie og bunnlaget Sandnes Ulf på høyde med den regjerende seriemesteren. Forskjellen ble en guttunge som fortsatt har fire år igjen av tenårene.

— Jeg har alltid hatt troen på meg selv, men dette var en fin bekreftelse, fastslo Martin Ødegaard i intervjuet med C More etter kampen.

En fattet Tom Nordlie forlot banen etter tap i sin første kamp i redningsaksjonen med Sandnes Ulf.

Vanligvis er det han som har rollen som både showmann og sirkusdirektør.

Men ikke i Sandnes.

Nordlie havnet i skyggen av Martin Ødegaard, som etter mål og to fantastiske målgivende måtte håndtere køen av jevnaldrende som ville ha ham med på "selfies".

Ødegaard er et eksepsjonelt fotballtalent og ble sammenlignet med Lionel Messi.

15-åringen er ikke Lionel Messi. Han er Martin Ødegaard. Og både for Strømsgodset og norsk fotball holder det i massevis.

Stortalentet er lyspunktet og fremtidshåpet i en tid med mye negativitet rundt toppfotballen i Norge.

Det er en mening i alt han gjør: Driblingene. Fintene. Den taktiske klokskapen. Uredd og stinn av selvtillit.

Fire øyeblikk

Ifølge fødselsattesten burde Ødegaard spilt Norway Cup på Ekebergsletta.

Men kampen han leverte i Sandnes, nummer 11 for ham i eliteserien, viste at ingen arena i Norge er for stor for den helt spesielle drammenseren.

12 minutter: Ødegaard tok ballen ned i feltet, plasserte den i lengste hjørne og sendte Strømsgodset i ledelsen.

75 minutter: Ødegaard gikk og gikk og gikk, Pepa rev ham i trøya og Godset fikk et straffespark som Thomas Sørum bommet på.

83 minutter: Ødegaard serverte Gustav Wikheim på Strømsgodset 2-1-mål.

84 minutter: Ødegaard vant ballen på egen banehalvdel, han avanserte i nesten 40 meter, slapp ballen til riktig tid og serverte Sørum, som scoret 3-1-målet.

Det er sagt og skrevet mye om Martin Ødegaard. Om talentet, om de unorske ferdighetene, om fremtidsutsiktene.

I Sandnes leverte han sin beste kamp. Det var det skikkelige gjennombruddet, signert en «konfirmant» som har eksepsjonelle ferdigheter med ball – men som kanskje imponerer like mye med sin modenhet og klokskap.

Tom Nordlie hadde helt rett i at lagene var like gode lenge, men at Ødegaard ble den store forskjellen.

— Jeg er så gammel at jeg husker Kniksen og Tom Lund ... Det som imponerer med Ødegaard er balansen, tyngdepunktet, blikket.

«Spillerne må ha troen»

13 kamper igjen å gjøre det på for Tom Nordlie og Sandnes Ulf. Foto: NTB SCANPIX

Unggutten satte Nordlies nye klubb i enda mer trøbbel. Sandnes Ulf ligger helt sist med fattige 10 poeng, og bør vinne syv av de 13 gjenstående kampene for å ha håp om å berge plassen.Det kan bli vrient, selv for Tom Nordlie, som har en god historikk i skape resultater med lag i problemer.

— Enkelt og greit så er de mer effektive og giftige enn oss når de får mulighetene til å score mål. Der har vi noe å ta tak i. Det er selvsagt alltid vondt å tape en fotballkamp, vi sparer definitivt ikke på hederlige tap, fastslo Sandnes Ulf-treneren.

— Spillerne må ha troen på dette, og jeg er helt sikker på at vi kommer til å plukke poeng jevnt og trutt fremover. Men om vi klarer å få med oss 20–22 poeng til, det er et svar som ikke kan gis nå. Det skal tross alt spilles 13 kamper til før serien er slutt, fortsatte han.

For Strømsgodset var borteseieren uhyre viktig. Laget er nå seks poeng bak serieleder Molde, som møter Rosenborg i rundens desiderte storkamp.

Nå har den regjerende mesteren fortsatt "heng" på teten.

Og Martin Ødegaard? Han fyller 16 år først 17. desember!