VAL DI FIEMME (adressa.no): Da Marit Bjørgen gikk først over målstreken på toppen av monsterbakken søndag ettermiddag, føltes det som om mange kilo forsvant fra skuldrene.

Derfor var ikke Bjørgen bare glad da hun endelig vant Tour de Ski sammenlagt. Hun var også svært lettet.

Våknet tidlig

Mange hadde avskrevet henne etter at hun gang på gang har mislyktes i å vinne den prestisjefylte konkurransen.

— Hva gleder du deg mest til nå?

— Å våkne opp i morgen uten å føle seg nervøs. Det skal bli en god følelse. Konkurransene har vært veldig lange, lengre enn Vasaloppet, sier Bjørgen til adressa.no.

— Jeg har hatt mulighet til å sove lenger, men våknet tidlig på morgenen. I dag, da jeg satt og så gutteløpet, hadde jeg vondt i magen. Jeg har vært kvalm og uvel. Slik har det vært hele uka. Det har vært tøft mentalt, legger hun til.

Har tvilt

- Hvordan rangerer du dette mot alt det andre du har oppnådd?

'- Dette har jeg ventet lenge på. Jeg sa helt fra starten av at denne konkurransen var bygget for meg. Det er ikke så mange som har hatt trua. Men jeg har prioritert VM og OL i flere år. Jeg er 34 år og fryktet at toget hadde gått. Jeg vet jo hvordan de andre løperne utvikler seg, men jeg klarte det, sier Bjørgen til adressa.no.

- Du har altså tvilt på om du kunne klare det?

— Ja, for jeg ser utviklingen på de andre. Målet var å gå de seks distansene før bakken godt og det har jeg gjort. Alt har stemt.

Vil gå alt i VM

Bjørgen beskriver følelsen hun sitter med nå som vanvittig god.

— Det er mange følelser. Denne touren har føltes som et langt skirenn. Det har aldri tatt slutt.

Når skidronningen fra Rognes har lyktes så godt i en konkurranse hvor tiden til restitusjon er minimal, ser hun lyst på å gå samtlige distanser i Falun-VM om en drøy måned.

— Jeg ser ikke på det som håpløst å gå seks distanser i VM slik Tour de Ski har vært, sier Bjørgen, som søndag kveld drar til München og videre til Norge mandag.