HOLMENKOLLEN: I tur og orden kom Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen opp på podiet for å møte pressen før lørdagens VM-stafett i Holmenkollen.

Trener Egil Gjelland ville ikke avsløre hvem som skal gå hvilke etapper under lørdagens stafett. Foto: NTB Scanpix

Men rekkefølgen på hvor de satt hadde ingenting med rekkefølgen på etappene de skal gå å gjøre. For sjefen holder kortene tett til brystet så lenge det går.

— Vi har diskutert og har bestemt oss, men vi offentliggjør ikke laget før påmeldingsfristen går ut klokken 17.30. Det er ikke for å holde det hemmelig, men det er litt med tanke på konkurrentene

Norge er den store favoritten til å stikke av med VM-gullet i det som forhåpentligvis blir både en folkefest og en norsk gullfest i Kollen lørdag.

TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg forstår Gjellands avgjørelse.

— Det er helt riktig av Norge som gullfavoritt ikke å gi noe gratis til konkurrentene, sier han til Aftenposten.

Klart ønske fra Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen eller Tarjei Bø? Hvem får sjansen til å gå først inn foran hovedtribunen med et norsk flagg og ta i mot hyllesten fra de mange tusen fremmøtte? Og hvem får presset på seg hvis sisteetappen blir en duell mellom flere nasjoner? Det er spørsmålet de fleste lurer på.

— Jeg har sagt jeg vil gå sisteetappen. Når det er sagt tror jeg alle på laget her kunne gått alle etappene. Men det får bli opp til Egil og trenerne, sier Hegle Svendsen og smiler lurt.

Han vet hvilken etappe han skal gå. Vi andre får leve i spenning en stund til.

VM-kongen og den franske skiskytterstjernen Martin Fourcade har antydet at det ikke nødvendigvis blir han som avslutter for Frankrike.

— Det tror jeg kan være en bevisst bløff, sier Stoltenberg.

De fire løperne gleder seg til å gå stafetten, og Johannes Thingnes Bø har et drømmescenario.

— Drømmen er at vi kjører fra på første etappe og bare øker etter hvert og lede hele veien, sier 22-åringen fra Stryn.

Storebror Tarjei har fem VM-gull på stafett og ett OL-gull på stafett.

— Det passer meg veldig bra å gå stafett. Jeg liker at det er dueller som oppstår, og det er artig å mestre slike situasjoner. Det er noe av det som driver meg i slike situasjoner, sier Tarjei Bø.

Frankrike på gulljakt

Før mesterskapet trodde han Russland ville bli en av utfordrerne. Nå tror han Frankrike, med selvtillit i laget, blir en tøff konkurrent.

— Vi deler ikke ut flere gull til Fourcade nå. Vi har det jevneste laget og jeg tror vi tar dette, sier Bø.

Ole Einar Bjørndalen, som har gått stafetter for Norge i snart en mannsalder, vet godt hva dette handler om.

— Stafett for meg betyr veldig mye. Det er den viktigste øvelsen for oss som lag. Mange vil vinne nettopp stafetten, jeg gleder meg til å gå.

- Hva er den råeste stafetten du har gått?

— Det var vel kanskje OL-stafetten i Salt Lake i 2002. Da hadde vi internt i laget begynt å satse skikkelig på stafett, da klarte vi å vinne, det var en deilig følelse, sier 42-åringen.

Emil Hegle Svendsen har åtte VM- og OL-gull på stafett. Og kan fort bli Norges ankermann lørdag.

— Vi har lyktes i mange stafetter før, og dette laget er veldig bra. Vi har ingen svake ledd som mange andre nasjoner kanskje har. Vi har kun sterke løpere, det er en stor styrke for oss. Vi skal gå ut og vise dem, sier Hegle Svendsen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: