Frode Andresen opplevde både solskinn og storm sist det var skiskytter-VM i Holmenkollen.

— Presset på hjemmebane er enormt. Det er bare å se på statistikkene. Hvordan nasjoner gjør det bra i verdenscupen frem til VM på hjemmebane starter, sier Frode Andresen.

For drøyt 16 år siden kom Andresen til VM i Holmenkollen som en av de virkelig store favorittene. Tidligere i sesongen hadde han vunnet fem ganger i verdenscupen, og forventningene var store.

— Det er vanskelig å håndtere det presset i skiskyting. Med en gang du er en tiendedel ute av tankegangen din, så bommer du. En bom mer enn det du er god for, så er du ute av det, forklarer han.

På VMs åpningsdistanse i 2000, Andresens favorittøvelse sprint, bommet han én gang, men gikk likevel så fort at han ble verdensmester. De to nærmeste på resultatlisten, Pavel Rostovtsev fra Russland og René Cattarinussi fra Italia skjøt begge feilfritt.

Brukte publikums støtte

— Jeg husker at jeg var i knallform og gikk et kjempeløp. Jeg brukte publikums jubel da jeg traff som noe veldig positivt. De ville virkelig at jeg skulle treffe. Det er så lett å kjenne deres forventninger at du føler det som et ekstra press. Men man kan bruke det positivt. Når du står der, skal du kun fokusere på deg selv, men du får med deg alt. Det er umulig å utelukke det jubelbrølet som kommer når du treffer, forklarer han.

— Å vinne VM på hjemmebane er det største. Helt på linje med et OL-gull, mener Andresen.

I en drøy uke var alt bare fryd og gammen for Andresen. Nedturen kom da det på fellesstarten en uke senere ble oppdaget at han hadde brutt en sikkerhetsregel. Han hadde startet med det ene magasinet satt inn i børsa, de andre sto der de skulle stå: oppå geværet. Han ble disket fra fellesstarten før man også sjekket TV-bildene fra sprinten.

"Sovende regel"

Det endte med at Andresen la seg helt flat.

— Det var en "sovende regel" som ingen sjekket, forklarer han nå.

Og det er riktig. Feilen burde vært oppdaget ved den rutinemessige geværsjekken før start. Først i ettertid er den regelen strammet inn.

— Jeg gjorde en feil, og feilen var bare min, forteller han.

Hadde han en fordel av å ha magasinet på plass? Ikke så mye at han ville mistet alle de ti sekundene han vant med.

— Han var best, og hadde tatt gullet uansett, sa VM-dronningen Liv Grete Skjelbreid til Aftenposten like etterpå.

Sikkerhetsrisiko?

Var det virkelig fare for folk sikkerhet, slik det ble påstått? At et skudd kunne gått av dersom han ramlet?

— Jeg måtte først ha tatt av meg geværet, trukket sluttstykket tilbake, dratt det frem, tatt hånden ned på avtrekkeren og trykket av. Det større sjanse for at jeg skulle vinne ti ganger etter hverandre i Lotto enn at det skulle skjedd noe farlig, påpeker han.

Likevel er han krystallklar på at sikkerheten er ekstremt viktig og at magasinplasseringen var et brudd på sikkerhetsreglene. Et brudd ingen andre enn han hadde et ansvar for.

Oppstyret rundt Andresen ble til en storm. Han valgte selv å sende gullmedaljen tilbake til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Sammen med gullet lå en beklagelse om å ha brutt sikkerhetsreglene og "fair play". Gullmedaljen kom i retur. Ingen gjorde krav på den, og IBU hadde ikke noe reglement for å straffe ham i etterkant.

- Hvilket forhold har du til den gullmedaljen i dag?

— Selve medaljen har jeg ikke noe forhold til. Det er følelsen av å ha fått det til der og da som er det viktigste. Jeg har alle medaljer i en pappeske på loftet. Jeg tar dem aldri frem, skjønner ikke helt hvorfor jeg skal det. Kun OL-medaljene er i en bankboks.

Har vunnet "alt"

I premiesamlingen er det både gull, sølv og bronse fra OL. Han har de samme valørene fra VM og er også norsk mester på femmila i langrenn. I 2009 fikk han Egebergs Ærespris, av mange regnet som norsk idretts største utmerkelse.

Frode Andresen øverst på pallen under VM i Oslo for 16 år siden.

Fordømmelsen av skiskytteren etter Oslo-VM var helt på høyden med det dopingtatte utøvere opplever. Han opplevde hardkjøret fra media som blytungt.Det var ikke så mange bortsett fra de aller nærmeste som støttet ham i en vanskelig stund. Derfor står det stor respekt av at han allerede to uker etter kom på pallen under et verdenscupløp i Lahti. Det samme klarte han også i Khanty-Mansiysk i verdenscupavslutningen.

To år senere fikk Holmenkollen også arrangere VM i fellesstart, siden den øvelsen da ikke var på OL-programmet. Andresen viste igjen sin styrke i Kollen og tok bronsen.

I dag har ikke Frode Andresen noe nært forhold til skiskyting. Han har vært med i militært-VM "for at Norge skal kunne stille lag" og gikk sist høst et legendeløp i Minsk i rulleskiskyting foran 15.000 tilskuere. Han møtte mestere fra 1990— og 2000-tallet og vant!

I forbindelse med VM er han invitert både til øvelsene de siste fire dagene av skiskytterforbundet og til Oslo Kommunes middag.

Fotball er viktigst

Sammen med sin kjære Gunn Margit Andreassen har han tre sønner som slett ikke er interessert i skiskyting, men som digger fotball, Real Madrid og Martin Ødegaard. Derfor er også pappa Andresen trener for fem forskjellige fotballag på yngres nivå.

42-åringen trodde konkurranseinstinktet hadde roet seg helt, men det var inntil han var med i forrige runde av Mesternes Mester.

— Det var veldig gøy. Vi var en fin gjeng som kom fra forskjellige idretter. Jeg trodde ikke jeg skulle ta det så alvorlig før jeg dro ned, men med en gang man kommer i konkurransesituasjon så blir du en sirkushest igjen. Det morsomste var å få øvelser som man ikke hadde trent på. Dessuten var det mange kule folk der.

NM i aksjer

Den konkurransen som trigger den tidligere skiskytteren mest nå er NM i aksjer. Han ble utfordret av sin finalemotstander i Mesternes Mester, Aleksander Hetland og kunne ikke si nei.

Hetland var sterkest i Mesternes Mester, Andresen har til nå utklasset sin overmann i Aksje-NM.

— Jeg har økonomiutdanning og har greie analytiske evner. Det var styrken min i idretten også. Teknikk og detaljer, ha mange parametere og sette sammen til en pakke.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: