HOLMENKOLLEN (Aftenposten): - Jeg vet ikke om jeg vil så veldig mye om våre planer egentlig.

— Hvorfor ikke?

— Neeeei …. ehhh … vi har en bra plan og den følger vi.

Slik svarer skiskytterguttas trener Egil Gjelland når vi spør om hvilke grep de har tenkt å gjøre for å ta gull i VM på hjemmebane i Holmenkollen i mars neste år. Det er dette som er sesongens store mål for skiskytterne. Norge har minst fire gullkandidater på herresiden.

For dem har Egil Gjelland lagt en plan. Men i tillegg har hver av løperne lagt sine egne planer. Dette handler om å oppfylle den virkelig store drømmen. Å vinne verdensmesterskap på hjemmebane.

Norske skiskytterledere har lagt en plan for hvordan Norge skal vinne gull i Kollen. Da herrene gikk testløp i Kollen denne uken ble det selvfølgelig en aldri så liten vurdering av resultatlisten. Fra venstre teknikktrener Ola Ravald, herretrener Egil Gjelland, sportssjef Morten Aa Djupvik og utviklingssjef Per Arne Botnan. Foto: KURT HAUGLI

Selv om Egil Gjelland er hemmelighetsfull, så er det ikke mer hemmelig at noe av det som er planlagt tåler å se dagens lys i månedsskiftet september/oktober.Her er syv planer som skal gi gull i Kollen.

1) Høydetrening

Norske skiskyttere, med unntak av Ole Einar Bjørndalen, kuttet så godt som ut høydetreningen etter OL i Sotsji hvor konkurransene gikk i 1400 meters høyde. I fjor var det stort sett bare Ole Einar Bjørndalen som trente i høyden. Foran denne sesongen har skiskytterguttene bak seg ett to uker langt høydeopphold i Livigno i Italia i august/september. Neste oppsamlingsrunde for røde blodceller kommer i oktober. De reiser til breen i Val Senales i midten av måneden og skal trene på 2800 meters høyde. Oppholdet er delt mellom Val Senales og Martell hvor det også er skytebane.

2) Satse på verdenscup

— Konkurranser er sabla god trening. Derfor vil vi ta verdenscupen like alvorlig som hvert eneste år. Det betyr at Norge stiller med sine beste menn i de aller fleste verdenscuprennene frem til rennene i Anterselva i slutten av januar. (se neste punkt for unntak)

3) Dropper tur til Nord-Amerika

Uansett hvor mye Hegle Svendsen og Bø-brødrene har lyst til å konkurrere “over there” er det ikke sikkert at alle de beste norske reiser til sesongens to nye konkurransesteder i Nord-Amerika. Første uken i februar har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) funnet ut at det skal gås renn i Canmore i Canada og uken etter i Presque Isle i USA. – Disse løpene er en utfordring og en dårlig oppsatt terminliste. Vi må se nærmere på det når det nærmer seg renn der borte, sier Egil Gjelland. Trolig vil flere av de norske løperne som skal gå i Kollen, droppe turen til Nord-Amerika, helt eller delvis.

I tillegg til at Egil Gjelland sammen med sin sportssjef, Morten Aa Djupvik, har lagt planer for hele laget, har hver av løperne sine egne individuelle planer.

4) Ole Einar Bjørndalen

Har alltid gått sine egne veier. Denne sesongen ble han nødt til å gå noen andre veier enn han hadde planlagt. Skiskytterlegenden hadde en lengre sykdomsperiode i sommer og var først i skikkelig trening et stykke ut i august. Selv om landslaget droppet høydetrening foran forrige sesong, var Bjørndalen mye i høyden. Det vil han være denne gangen også, men på grunn av sykdom droppet han høydesamlingen i Livigno. Han har ennå ikke bestemt seg om han reiser med lagkameratene til Val Senales på det andre høydeoppholdet. Han forteller ikke i detalj om sine planer, men det handler garantert om flere høydeopphold senere kommende vinter. Det kan bety redusert rennprogram for 41-åringen fra Simostranda som runder av sin karrière i Kollen.

5) Emil Hegle Svendsen

Har innsett at han ikke var godt nok trent foran sist sesong. Slet med motivasjonen etter OL i Sotsji. Nå er han tilbake og han har en hovedplan: Gjøre det som skal til for å vinne gull i Kollen.

— Emil er en viktig person for landslaget. Han drar lasset og hele laget merker det. Motivasjonen og “draiven” er voldsom, sier herretrener Gjelland.

6) Johannes Thingnes Bø

Den yngste av Bø-brødrene vant VM-gull allerede i sin VM-debut i Kontiolahti sist vinter. Det er en bedrift han gjerne vil gjenta. Heller ikke han hadde store doser høydetrening i 14/15-sesongen, og han velger bort høydesamlingen i Val Senales som de andre løperne skal være med på. – Jeg tror jeg har mer igjen ved å være hjemme og trene, sier Johannes Thingnes Bø. Hans VM-planer handler om, bortsett fra de planene som laget har, gjøre det samme som forrige sesong. Han var Norges jevneste skiskytter i fjor og beste norske i verdenscupen med en femteplass. Han har ikke bestemt seg for om han reiser til USA/Canada.

7) Tarjei Bø

Stryningen har vært svært god på trening. Bø har vært plaget av sykdom de siste sesongene, men nå har han fått trent fem måneder sammenhengende uten sykdomsavbrekk. – Jeg legger en plan, men jeg er også god til å endre planer når jeg møter problemer. Noe som jeg ofte har gjort de siste årene, sier Tarjei Bø. Han skal gå alle renn før jul, deretter alle distanser i Oberhof og Ruhpolding. Noen renn i Anterselva, kanskje ikke alt. Deretter skal han ta et ekstra opphold i høyden i Anterselva (1800 m.o.h.). Han dropper renn i Canada, men drar trolig til verdenscuprenn i USA.

Godt for gull?

- Er dette planer gode nok til å ta gull, Gjelland?

— Selvfølgelig må jeg ha tro på det. Men samtidig er det så mye annet som er viktigere enn å gå rundt å tenke på gullmedaljer. Akkurat nå er det den jobben som må gjøres. Det er det som er viktig nå. Gjør de det, så har de den medaljen i hånden, sier herretrener Egil Gjelland.