BEITOSTØLEN (adressa.no): Petter Northug er blitt beskyldt for å omgi seg med kompiser og ja-folk. Sist vinter var barndomskompisen Eirik Myhr Nossum hans trener. I år er det den mangeårige kameraten Stig Rune Kveen som er 28-åringens høyre hånd.

— Vi har gode relasjoner, men man trenger ikke å være ja-mennesker for det. I den situasjonen Petter har vært i denne høsten, tror jeg det er viktlig med gode relasjoner. Men at man da direkte er et ja-menneske er jeg ikke med på, sier Kveen til adressa.no.

Daglig kontakt

Kveen og Northug trente svært mye sammen i Meråker i årene før og etter Northugs gjennombrudd i 2006. Da den skuffende OL-sesongen var over, gjenopptok duoen samarbeidet.

— Han vet at jeg er en offensiv type. Vi hadde en veldig bra treningskultur i Meråker da jeg selv var aktiv. Jeg tror det var sentralt for at han ville ha meg inn, sier Kveen.

Fra april har de to stort sett hatt daglig kontakt. Kveen gjør det helt klart at han er i stand til å sette ned foten hvis det trengs.

Må bremse Northug

— Det går mye på at han må ta hvile og bremses i perioder hvor det går veldig bra og han er i form. Jeg har sagt fra om det flere ganger.

- Gjør Northug som du sier?

— Ja, han tar til seg tips og det går inn. Når man er i form, så er det vanskelig med alle utøvere å holde dem i ørene, slik at de ikke blir for ivrige, sier Northug-treneren.

Løfshus tror på Sundby

Tirsdag ettermiddag hadde Petter Northug fortsatt ikke ankommet Beitostølen. Northug har bestemt seg for ikke å si noe til pressen før etter fredagens sesongåpning. Da går herrene 15 kilometer klassisk. I realiteten er Northug allerede kvalifisert til neste helgs verdenscupåpning i Kuusamo.

— Han må bare vise at han er i normal gjenge. Hvis han tar tre 25. plasser her, så tror jeg ikke han blir med, men jeg er ikke redd for det, sier landslagssjef Vidar Løfshus til adressa.no.

- Hvem tror du vinner av Northug og Martin Johnsrud Sundby på fredag?

— Jeg tror kanskje det blir Martin, men i Kuusamo er jeg mer i tvil. Da tror jeg Petter spisser og slipper opp litt, sier Vidar Løfshus.