— Jeg mener Tomasz Sokolowski har diskvalifisert seg selvfra den kampen. Selv om jeg tror at det alle meste av bitterhet og gammel rivalisering forsvinner når entar på seg drakten, har han gitt et så klart signal om at han ikke er klar for å gi 100 prosent, at han bør gå til treneren og klubben sin og være ærlig på det, sier Lars Tjærnås.

Hvem som rykker ned, og hvem som får spille kvalifisering avgjøres når eliteseriens siste runde spilles til helgen. Vinner Brann i Haugesund, er de klare for kvalik, og det er en god sjanse for at de også er det med uavgjort. Men dersom Brann taper, kan Sogndal gå forbi Brann hvis de slår Stabæk på Fosshaugane. Og Stabæks Tomasz Sokolowski, som tidligere har spilt for Brann, antydet overfor VG søndag at han ikke var interessert i å hjelpe sin gamle klubb.

«Jeg kan plutselig stå på blank goal, dempe ballen og vurdere om jeg skal trille den over streken eller ikke.»

Stabæk utsetter beslutningen

— Sokolowski har beklaget uttalelsen, men hva ville reaksjonen bli om Sokolowski lager straffe, blir utvist eller bommer på en sjanse – og bidrar til å sende Brann ned? Vil det være en risiko for at det blir tolket i lys av utsagnet Sokolowski kom med?

— Det er problemet, og bakgrunnen for at jeg mener han ikke bør spille, og erklære seg ikke klar til kamp. Han, og dermed klubben hans, risikerer i verste fall at situasjoner det ikke er grunn til å tolke som noe galt, blir tolket som det. Det fortjener først og fremst ikke Stabæk, som jeg er sikker på kommer til å yte alle rettferdighet, sier Tjærnås som også har blogget om Sokolowski-situasjonen.

Tirsdag morgen har Stabæk ennå ikke tatt noen beslutning på om Sokolowski skal spille eller ikke mot Sogndal. Den beslutningen blir først tatt lørdag kveld, ifølge Inge André Olsen, sportslig administrativ leder i Stabæk.

Olsen ser dilemmaet med at en eventuell negativ Sokolowski-involvering mot Sogndal kan bli tolket som kampmanipulasjon – uavhengig av om det er Sokolowskis mening eller ikke.

— Vi er fullt klare over at han med en flåsete, tåpelig og lite gjennomtenkt uttalelse har satt oss i en vanskelig situasjon. Men han er tilgitt, og vi kjenner Tomasz som en profesjonell spiller, sier Olsen.

NFFs påtalenemnd har ennå ikke avgjort om de vil reise sak mot Sokolowski, får BT opplyst.

— Fattig trøst for Brann

— Jeg mener fokuset blir litt feil i denne situasjonen. Brann trenger bare vinne i Haugesund for å ta kvalifiseringsplassen. Hvis Brann skulle tape og Sogndal vinne, er det en fattig trøst å skylde på Tomasz Sokolowski, sier Amund Skiri, tidligere Aalesund-spiller, nå fotballekspert for C More.

- Mener du Sokolowski kan spille kampen?

— Alles øyne vil være på ham om han spiller, men han vil nok gjøre sitt for å spille på sitt beste, slik at han ikke havner i en lei situasjon. Jeg mener han kan spille, sier Skiri. Han synes Sokolowskis kommentar må tolkes i lys av at det ble sagt like etter en kamp.

— Du får en mikrofon opp i trynet rett etter kampslutt og blir stilt spørsmål. Så er du skuffet over måten karrieren tok slutt på i Bergen, og alt du sier blir offentlig. Jeg tror vi må sette dette på kontoen for at han har snakket før han har tenkt, sier Skiri.

- Fullstendig idiotisk

Thomas Myhre er tidligere lagkamerat med Sokolowski fra tiden i Viking. Han tror Sokolowski aldri kan ha ment dette som noe mer enn en sleivete kommentar.

— Likevel, jeg forstår veldig godt reaksjonene både fra Bergen og Stabæk, og jeg ser for meg hvordan det blir etter kampen dersom Sokolowski skulle bomme på en opplagt sjanse eller noe slikt, sier Myhre.

Han mener likevel ikke Sokolowski er diskvalifisert fra å spille, og overlater vurderingen til Stabæk.

— Det var fullstendig idiotisk sagt av ham, men det spilles kamper hver dag i verden med mange ulike koblinger. Dette hadde aldri kommet frem hvis ikke en smart journalist hadde spurt Sokolowski om Brann. Jeg har ingen forutsetning for å si om Sokolowski er klar til kamp. Det må de som er tett på i Stabæk avgjøre. Men jeg tror aldri at han ville ha bommet med vilje.