Alexander Kristoff overrasket stort da han søndag spurtet inn til seier i Milan-San Remo.

Rittet er blant de største i verden, og det var første gang en nordmann gikk til topps i en av de store vårklassikerne.

Milan-San Remo regnes som ett av sykkelsportens fem monumenter. De fire andre er Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt.

Les også: — Større enn alle OL-gullene

Preger førstesidene

— I morgen havner han på førstesiden til alle de store sportsavisene i Europa. Det gjør du ikke med et gull i vinter-OL, sa TV 2s sykkekspert Johan Kaggestad søndag.

Og mandag er Kristoff med på å prege forsidene til sportsavisene i mange europeiske land.

Franske L'Équipe, italienske La Gazzetta dello Sport og belgiske Het Laatste Nieuws er blant avisene som har Kristoff på sine førstesider.

Kristoff har lenge markert seg som en habil spurter, men med søndagens triumf tok han steget opp til et nytt nivå.

— Dette er et historisk norsk idrettsøyeblikk. Det er det ingen tvil om. Dette må jo føre til økt oppmerksomhet rundt alle de gode norske sykkelrytterne. Vi er en liten sykkelnasjon, som har blomstret noe vanvittig de siste årene, sa Kaggestad etter seieren.

Katusja-rytteren var selv i fyr og flamme.

— Jeg føler meg fantastisk. Det var et veldig bra løp og veldig bra jobbet av Luca (Paolini), som hjalp meg mye. Jeg kunne ikke tro det da jeg kom i mål. Jeg hadde håpet på en topp ti-plassering, sa Kristoff.

Får lederrolle i Tour de France

Alexander Kristoff er tiltenkt en lederrolle på Katjusja-laget i Tour de France i sommer, melder NRK. Han får dermed muligheten til å kjempe om den prestisjetunge poengtrøyen.

– Kristoff kommer til å lede laget vårt i Tour de France ettersom vi ser på ham som en kandidat til å vinne den grønne poengtrøyen, skriver pressesjefen i Katjusja Philippe Maertens i en epost til statskanalen.

Laget har også italienske Luca Paolini å kjøre for. Derfor vil ikke laget kalle nordmannen for kaptein.

– Du kan ikke kalle ham lagkaptein, der ordet blir for sterkt. Men, ja, sammen med Paolini blir han lagets leder. Kristoff og Paolini er de to rytterne som skal beskyttes av hjelperytterne, sier Maertens.