KÖLN/DÜSSELDORF: Rulletrapptilværelsen mellom Bundesliga og nivå to har kostet FC Köln dyrt. Laget ved Rhinens bredder står fastlåst i en kvikksand av gjeld. Over 200 millioner er en omkring-sum HA-sporten har kjennskap til — og som i Norge er det strenge krav i Bundesliga når det kommer til lisens for spill på øverste nivå.

Parallelt pågår en stor optimisme i byen med over én million innbyggere. Grunnen er enkel:

En nordmann har tatt over klubben alle forguder.

Statistikksenter Bundesliga:

Ståle Solbakken møtte i går over 100 representanter fra tyske medier som blendet ham med blitzen fra første sekund.

Og det vil vedvare.

For omgivelsene rundt denne klubben godtar ikke trenere som feiler. 13 trenere siden verden gikk over i et nytt årtusen understreker det.

Trangt budsjett

Derfor havner Solbakken i midten av en skala med skyhøye krav på den ene siden og et låst pengeskap i den andre.

Sportsdirektør Volker Finke sier til HA-sporten at klubben på nåværende tidspunkt ikke har frigjort noen midler til spillerkjøp:

- Null. Det er slik det er nå. Skal vi i det hele tatt ha muligheten til å forsterke stallen, må vi selge spillere. Det er heller ikke i vår plan , forklarer Finke i løpende positur gjennom klubbens lokaler i utkantstedet Geissbockheim.

På norsk kan stedet elegant oversettes til Geitebukkheimen.

Diskuterte penger

Etter fellesseansen fikk han fullnekt mot å snakke med den norske pressen. Dagen fortsatte med en heftig møtevirksomhet for Solbakken. Det var derfor en tilnærmet utslitt 43-åring HA-sporten møtte på flyplasshotellet i Düsseldorf i kveldstimene 17. mai. Han tok seg tid til å møte oss mens han tilintetgjorde en pasta og kyllingtallerken.

— En helt syk dag. Utrolig innholdsrik, men det har tatt på, sier han.

Han bekrefter at overgangsbudsjett og klubbens prekære økonomi var på møteplanen:

— Jeg har visst det hele veien. Jeg er klar over at jeg ikke har penger til å gå ut og kjøpe spillere. I alle fall ikke til mange millioner, forteller den tidligere HamKam-treneren.

Fra 1. juli starter han på kontrakten med Köln, som strekker seg over to år.

Statistikksenter Bundesliga:

Ingen i kikkerten

Sammen med klubbledelsen har han også gått gjennom spillerstallen. Alt fra kontraktssituasjoner til hans og klubbens ønsker med massen han har til rådighet, har vært tema:

— Likevel synes jeg fortsatt det er litt tidlig å mene altfor mye om det. Jeg har gått gjennom mange av dem med Finke og har sett litt DVD, men jeg trenger mer tid til akkurat det, forklarer Grue-karen.

Ståle har ingen planer om å ta med seg nøkkelspillere fra FC København til Köln:

— Slik situasjonen er blitt nå, tror jeg også de blir for dyre, kommenterer han.